A legjobb karácsonyi ajándékok kismamáknak

kismama karácsony
Vágólapra másolva!
A szeretetkupontól a hordozós latin fitneszen és az ajánlott olvasnivalókon át a fogzós ékszerig mindent megtalál összeállításunkban.
Vágólapra másolva!

Nincs könnyű dolga annak, aki tényleg hasznos ajándékot szeretne adni egy kismamának. Árudömping van, rengeteg hasznos és még több haszontalan termék, amikről esetleg előre nem is tudjuk, hogy soha az életben nem fogjuk használni, de mivel ajándékba kaptuk vagy „olyan drága volt”, még évek múlva is ott porosodik a szekrényben, mert sajnáljuk kidobni.

Hogy lehetőleg ne fogjunk mellé a születendő családtagnak szánt ajándékkal, vegyük át ezt a kérdést egészen az alapoktól. Induljunk ki abból, hogy mik a valós, veleszületett szükségletei egy csecsemőnek, és hogyan tudjuk ezeket az igényeket a legegyszerűbben, leghatékonyabban kielégíteni úgy, hogy lehetőleg a legkisebb megterhelést rójuk az anyára és a családra.

A csecsemő valós igényei valójában nem nagyok. Enni szeretne, melegre és emberi közelségre van szüksége, és egészen a születésétől kezdve fejlettségének megfelelő kommunikációra vágyik. Sokféle módon megadhatjuk ezeket neki. A legegyszerűbb, legtermészetesebb és legkevesebb eszközt igénylő út, ha igény szerint szoptatjuk és a fennmaradó időben pedig igény szerint hordozzuk őt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek alternatívák, és akinek valaha volt kisbabája tudja, hogy a szülői feladatok legnemesebbike, hogy a mindenki számára elfogadható, a család pszichikus és testi energiáit is leginkább kímélő megoldásokat megtalálja.

Forrás: PhotoAlto/Neville Mountford-Hoare

Lássuk a fenti ajánlás fényében milyen ajándékokkal tehetjük szebbé, örömtelivé, gördülékennyé egy friss család napjait – nem csak karácsonykor.

"Szeretettel Neked" kupon

Sok friss anyuka érzi úgy, hogy bár mindent jó előre összekészített, csillog-villog a lakás, a mélyhűtőben sorakoznak dobozolva az előre elkészített ételek, mégis, mikor hazaérnek a babával, összecsapnak a feje felett a hullámok.

Az első hetekben jó, ha az anya tud pihenni és a babájával foglalkozni, összehangolódni vele. Bele kell tanulni, meg kell szokni ezt az új ritmust, amit elsősorban a baba igényei, biológiai szükségletei diktálnak.

Hamar eljön az a pillanat, mikor összegyűlnek az egyébként napi rutinfeladatnak gondolt tevékenységek: főzés, takarítás. Esetleg ott van mellette egy-két nagyobb gyerek, aki szintén ki szeretné venni a részét... ha nem is feltétlenül a munkából, de ugyanúgy igényli a törődést és a rendszeres étkezéseket, mint előtte.

Forrás: PhotoAlto/Jérôme Gorin

Nagyon nagy segítség ilyenkor, ha a közeli barát, rokon, aki szívén viseli a család sorsát, picit be tud segíteni. Akár karácsonyi ajándéknak is jó ötlet egy személyre szabott kupon vagy akár egy kis kuponfüzet, amelyben ilyen apró vagy nem is annyira apró, de valós segítségeket gyűjtünk össze. Persze csak annyit és olyat, amit szívesen megteszünk értük.

Ötletek a kuponfüzetbe

  • Felporszívózok nálad.
  • Elmosogatok, és rendbe teszem a konyhát.
  • Hozok nektek ebédet, az egész családnak.
  • Vigyázok 1,5 órát a babára, amíg te elmész.
  • Elviszem a nagytesót a játszótérre.
  • Elkísérlek a 6 hetes kontrollra, és vigyázok a babára, amíg te az orvossal tárgyalsz.
  • Hozok nektek friss gyümölcsöt, és turmixolok egy finom koktélt.
Forrás: Thinkstock

Babahordozókendő és tanácsadás

A sírós, hasfájós csecsemő szüleinek legjobb barátja lesz a babahordozó kendő. De jó, ha tudjuk, hogy egy békés, csendes csecsemő se veszi zokon, ha minél több időt tölthet anya karjaiban. Anya pedig hálás lesz, ha a szülést követő hónapokban sem kell kivonnia a forgalomból a két kezét. A babahordozó eszköz pár hónap alatt nélkülözhetetlenné válik. Megkönnyíti a hétköznapokat, bárhová el lehet jutni vele a babával, kevesebb a sírás, a nyüglődés.

Sőt, így látatlanban meglepő lehet, de még a beteg, fogzós baba is kisimul, ha anya minél többet hordozza. Rengeteg féle babahordozó eszközt árulnak már a boltokban, de amivel biztos nem foghatunk mellé az a szövött karikás kendő vagy egy 4-4,5 méter körüli szövött kendő. Ezeket már újszülött kortól lehet használni és akár a hordozós kor végéig kitartanak. Hogy gyorsan és biztosan menjen a használata, lehet hordozási tanácsadó segítségét is kérni.

Forrás: Origo

Ajándékozzon programokat!

Pár hét vagy néhány hónap múlva eljön a pillanat, hogy kicsi lesz a lakás, a tér, a szociális közeg, amelyben a baba és anyukája nap mint nap mozog. Persze, apa minden nap hazajön és elmeséli mi volt a munkahelyén, még a babával is foglalkozik, sőt még az esti fürdetést is ő viszi. Sokszor ez azért kevés szociális ingernek bizonyul egy anyuka számára, ha a nap többi részét a babával kettesben tölti. Az is teljesen természetes, hogy a baba érkezésével jövő újonnan kötött ismeretségek, barátságok is helyet kérnek maguknak. Ez mindenkinek felüdülés, és az igazi élő kapcsolatokat nem lehet máshogy pótolni.

Nem mindenkinek könnyű elindulni, programokat keresni a szobából. Egy izgő-mozgó tájékozott barátnő vagy rokon segíthet felkutatni a közelben lévő babás programokat, zenés foglalkozásokat, babás tornákat, hordozóklubokat, szoptatást támogató csoportokat, ahol lehetőség van más anyákkal ismerkedni, és ahol a legtöbb baba is kivirul, jól érzi magát az új társaságban.

Programok, amelyekre érdemes rákeresni, akár bérletet, próbaórát ajándékozni karácsonyra

Babahordozós tornák:

  • Kangatréning: szülés utáni regeneráló torna
  • Maminbaba: hordozós latin fitnesz
  • Aktívmami mozgásrendszer
  • Babás jóga foglalkozásokon a babával együtt végezhető mozdulatok, gyakorlatok vannak összeválogatva.

Babahordozó klubok

Az ország minden részén megtalálhatók, legtöbbször ingyenes vagy jelképes összegű a belépő. Anyukák, hordozási tanácsadók szervezik. Közeli klubot keresni a legegyszerűbben a "Babahordozás kérdések-válaszok" facebook csoportban tud.

Zenés foglalkozások

Ringató, Kerekítő, Tátika, Zenebölcsi

Legtöbbször egészen pici babával is látogathatók, mondókák, dalok, höcögtetők. A jó hangulat mellett az anyukák frissítik, szélesítsék zenei tudásokat, dalokat, játékokat tanulnak, hogyan foglalkozzanak a babával otthon is.

Szoptatást támogató csoport

Önsegítő csoportok, anyák, esetleg szoptatásban jártas segítők vagy esetenként képzett szoptatási tanácsadók (LLL vagy IBCLC) vezetik. Hasznos lehet támogató közeget találni, megosztani egymással a problémákat, megbeszélni a hétköznapi dolgokat, nem csak szoptató anyákat várnak, hanem mindenkit, akinek valamiért fontos. Várandósoknak felkészülésként is nagyon hasznos.

Könyvek, nem csak gyereknevelésről

Bárkinek jó ötlet könyvet ajándékozni. Ha pedig nincs időnk válogatni, jöhet a könyvutalvány. Az altatás, hosszas összebújások, szoptatások remek lehetőséget teremtenek az olvasgatásra. Van aki a pici babájával fedezi fel újra az olvasás élményét, és nem ritka az e-book függő anyuka se.

Gyakorló kisbabás anyukák válogatása délutáni olvasmányokból. Gabi és Adri kedvencei

D. Tóth Kriszta: 20 ezer éjszaka
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Daniel Glattauer: A hetedik hullám
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre
Daniel Glattauer: Örökké tiéd
Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert
Kati Martontól bármi

Ezeken sírni lehet, mind gyerekes sztorik:
Jodi Picoult: Egyszerű igazság volt az év top sikere nálam
Jodi Picoult: Szívtől szívig
Jodi Picoult: Törékeny
Fábián Jankától bármi

Jo Nesbo: Vörösbegy, Nemeszisz, Fejvadászok, A hóember, Boszorkányszög és talán a legjobb a Megváltó
Harry Hole detektíves könyvei.

A teljesség igénye nélkül, kismamák, anyukák számára hasznos olvasmányokat gyűjtöttük itt össze - csak olyanok, melyeket később sem fog megbánni, hogy elolvasott.

várandósan, szülés előtt:

*Repka Ágnes: Jogod van hozzá! Dolgozó kismamák túlélőkalauza

*Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok! Tanulja meg az új módszert!

*Raffai Jeno: Megfogantam, tehát vagyok Változó Világ

*Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez, 2009, Jaffa Kiadó

otthon a babával, praktikum

*Elisabeth Pantley: Békés Álmok könnyek nélkül, 2012, Reneszánsz Könyvkiadó

*Szoptatás női művészete, 2013, La Leche Liga Magyarország Egyesület.

*W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után, Sanoma Budapest Kiadói Zrt.

*W. Ungváry Renáta: A kismama babakonyhája, 2012, Sanoma Budapest Kiadói Zrt.

pszichológia, kommunikáció*Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő - Könyv a gyereknevelésről, 2003, Cartaphilus Kiadó

*Adele Faber - Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz, 2013, Reneszánsz Könyvkiadó

*Alison Gopnik - Patricia K. Kuhl - Andrew N. Meltzoff: Bölcsek bölcsőben, 2010, Typotex

*Kádár Annamária: Mesepszichológia - Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban, 2013, Kulcslyuk Kiadó

*Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában Kétezeregy Kiadó

*Ranschburg Jenő összes

*Dr. Marshall B. Rosenberg: Így is lehet nevelni és tanítani, 2005.

Forrás: flickr/Bibliotheek Kortrijk

Gyors apróságok

Utolsó pillanatra néhány ötlet a vásárláshoz

  • válogatás gyümölcsteákból (nem fekete, nem szoptatós) természetes, finom, üdítő;
  • mosható pelus próbacsomag;
  • szoptatós párna;
  • fogzós ékszer: nyaklánc anyának, rágóka a babának;
  • puha takaró a babának
  • popsitörlő
  • fotóalbum
  • fürdőgolyók,fürdőbomba, masszázskrém, masszázsolaj.