A legszebb karácsonyokra emlékeznek a magyar sztárok

Rising Star, Ördög Nóra
Vágólapra másolva!
Ördög Nóra közösen díszíti a karácsonyfát a családdal, a Jóban Rosszban színésznői szívesen nosztalgiáznak, Horgas Eszter ünnepi asztaláról pedig nem hiányozhat a rántott pulyka és a mákos guba – négyen meséltek a karácsonyi készülődésről, hagyományokról és az ünnep jelentőségéről.
Vágólapra másolva!

Ördög Nóra már a készülődést is nagyon élvezi

Ördög Nóra családjában teljesen a klasszikus forgatókönyv szerint zajlik a karácsony. Szenteste a szűk családdal ünnepelnek, karácsony napján pedig megindul a vándorlás, meglátogatják a nagyobb családot. „A mi saját »kiskarácsonyunk« menüjét természetesen én készítem, de a többi napon már engedem, hogy anyukám, nagymamám kényeztessen bennünket az isteni főztjükkel. A fát közösen díszítjük, és nagyon élvezem, hogy most már a gyerekeim is bevonhatók az ünnepi készülődés legtöbb fázisába. Mézeskalácsot is sütöttünk, és ajándékot is készítettünk közösen.”

Ördög Nóra a gyermekeit is bevonja a készülődésbe Forrás: EVA/Eva

Már a várakozást is élvezi, az adventi hangulat időszakát is ugyanúgy szereti, mint az ünnepet. „Alig vártam, hogy elérkezzen a december elseje, és elkezdhessem nyitogatni az ablakokat az adventi kalendáriumon. Ez azóta is nagyon fontos nekem. A férjem tudja ezt, és meg is lep minden évben egy-egy egyedi darabbal.

Korábban a nyugalmat, a pihenést és a családot jelentette számomra a karácsony, de amióta a gyerekeim megszülettek, egyértelműen csak a családot - a nyugalom és a pihenés egyelőre nem jellemző - viszont azt csupa nagybetűvel!” - mesélte.

Horgas Eszter családja ragaszkodik a hagyományokhoz

A fuvolaművész úgy véli, a születésnapok mellett a karácsony a legfontosabb ünnepünk. „Persze ünnepelni mindig jó, de a karácsony valahogy mégis más. Talán a hagyományok, a története miatt is, de fontos, és biztonságot ad. A lányaim hihetetlenül konzervatív csajok.

A rántott pulyka, a mákos guba, a gyertyák, a csillagszórók, a karácsonyi CD-k, mind olyan kellékei az ünnepnek, amihez ragaszkodunk” - mondta.

Ismerős illatok és dallamok nélkül nincs karácsony Horgas Eszteréknél Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Hungary's Got Talent zsűritagja szívesen idézi fel a gyerekkori emlékeket, megosztotta velünk kedvencét: „Emlékszem, milyen izgatottan vártuk a testvéreimmel az estét. Apukám meggyújtotta a gyertyákat, anyu a csillagszórókat, és beléptünk a gyerekszobába, ahol a fa körül egy autópályán száguldottak kis matchboxok. Egy lift vitte őket fel a pálya tetejére és onnan körbe-körbe a fa körül. Hihetetlen látványos volt! Még a várva várt babát is alig vettem észre.”

Fábián Anita legszebb emlékét idézi fel

A Jóban Rosszban színésznőjének, Fábián Anitának idén rendhagyó karácsonya lesz, ugyanis folyamatosan próbál az ünnepek alatt, december 29-én lesz a Goodbye, Charlie című előadás premierje, amelynek ő a címszereplője. „Izgalmas feladatnak élem meg ezt a szerepet, amelyet egyébként korábban Hernádi Judit és Détár Enikő is játszott már. Ezúttal Gergely Róbert rendezésében állítjuk színpadra, nagyon várom a bemutatót” - mondta.

Az előadássorozatnak azért is örül, mert Dombóváron is színpadra lép. A város nincs messze szülőhelyétől. „Sok-sok év után ismét Pécsett ünneplem a szilvesztert a szüleim és a régi barátok társaságában, sőt a karácsonyi ünnepeket is a szülői házban töltjük. Ettől a kislányom nagyon lelkes, hiszen még sosem töltöttük a december 24-ét a nagyszülőknél.

de sok más hagyományos magyaros étel is készül: töltött káposzta, halászlé és rántott hús."

Magyaros ételek kerülnek karácsonykor Fábián Anita asztalára Forrás: Sarosi Zoltan

Gyermekkoráról elmesélte, hogy egyes karácsonyokon húszan ültek az asztal körül, igazi nagy családi ünneplésben volt része, ahol a karácsonyfa a plafonig ért. „Az én szobámban állítottuk fel a fát, az ágyam végében, így reggel, amikor kinyitottam a szememet, megpillantottam a csodálatos díszeket.”

Legkülönlegesebb karácsonya azonban 2004-ben volt, akkor született ugyanis kislánya, Lili. „December 16-án született, és szó szerint betettük a fa alá” - idézte fel a legszebb ünnepet.

Kárpáti Rebeka nagy társaságban ünnepel

Kárpári Rebeka minden évben a családjával ünnepel, általában Hévízre utaznak. „Ilyenkor együtt van a nagy család a keresztanyáméknál. Minden évben szívesen idézem fel a korábbi ünnepi estéket, a

amíg anyukámék otthon főztek, legalábbis nekünk akkor ezt mondták. Természetesen mindig pont akkorra jött meg a Jézuska és díszítette fel a fát, mire mi hazaértünk a sétából” - mesélte.

Kárpáti Rebeka szereti felidézni a gyerekkori karácsonyt Forrás: Sarosi Zoltan

„Imádom, hogy ilyenkor együtt van az egész család, egész nap programozunk, beszélgetünk, nevetünk, eszünk-iszunk, hajnalig filmezünk, és egymás hegyén-hátán alszunk.”