Ezek a legdrágább karácsonyfák

DÍSZTÁRGY karácsonyfa TÁRGY
Karácsonyfák Szingapúr egyik üvegházában, a Gardens by the Bay turistanegyedben, a karácsonyi vásár és ünnepségsorozat nyitónapján
Vágólapra másolva!
Akár műfenyőről van szó, akár valódi fáról, ha közeledik a karácsony, a luxus terén is egymásra licitálnak az ékszerboltok, üzletházak - megnéztük a legkirívóbb példákat. Ha pedig otthonra szeretne valamilyen különleges (vagy különlegesen drága) fát választani, abban is segítünk.
Vágólapra másolva!

Műfa, ennyiért?

2016-ban, vagyis idén mutatták be a világ eddigi legdrágább arany karácsonyfáját. A Tokióban készült remekmű 19 kilogramm súlyú, a legtisztább aranyból készült, 1200 méter hosszú aranyszál szövi be. Az installáció 2 méter magas, a hatszög alakú állványt szövik be az aranyszálak.

Értéke 1,8 millió dollár, ami több mint félmilliárd forinttal egyenértékű.

A fát december 25-e után értékesítik, így jövőre már egy luxusingatlant díszíthet.

Ékszerrel teleaggatva

Ha élő fát használunk, akkor a dekorációnak kell különlegesnek lennie. A legkézenfekvőbb dísz az ékszer. Így tettek 2010-ben Abu-Dzabiban is, ahol egy 10 méter magas fát díszítettek fel az Emirates Palace aulájában zafírral, gyémánttal, igazgyönggyel, smaragddal és egyéb drágakövekkel.

Összesen 181 ékszer került fel a fára, amelynek értéke így 11,4 millió dollár, azaz több mint 3 milliárd forint volt.

Kár, hogy nem az eddigi világrekorder, 67 méteres fát díszítették fel!

Szingapúrban is vannak elképesztő karácsonyfák, ezeket például tavaly fotózták le az egyik turistanegyedben, a karácsonyi vásár és ünnepségsorozat nyitónapján Forrás: MTI/EPA/Wallace Woon

Különleges megoldás a hegyoldalban

Olaszországban, Gubbio kisvárosában egészen különleges megoldást választottak a világ legnagyobb karácsonyfájának létrehozására. Az ugyanis a hegyoldalban fekszik,

650 méter magasra kúszik a 8,5 kilométer hosszú égősor, amely karácsonyfát mintáz.

Így összesen 3000 színes égő díszíti a „fát". A kezdeményezés 1991-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

Otthoni luxus?

Ha otthonunkban szeretnénk az idén valami nagyon drága, különleges karácsonyfát állítani, mindenképp nordmann fát vegyünk, ez ugyanis a legdrágább fajta.

Árát meghatározza, hogy nagyon lassan növő fajtáról beszélünk, közel 15 év szükséges ahhoz, hogy egy facsemetét egyáltalán ki lehessen vágni karácsonyfának.

Hosszú ideig tartós, melegben sem hullatja a tűleveleit. Ha megdörzsöljük, kellemes, narancsos illatot áraszt, de önmagában nincs erős illata.

Ha nem feltétlenül a legdrágább, inkább a legkülönlegesebb fatípust keressük, akkor kolorádói jegenyefenyőt vásároljunk. Ritka fajta, tűlevelei lapítottak, és sarlósan, felfelé, egy irányban állnak az ágakon. A tűleveleket vastag viaszréteg borítja, így kevésbé hulló fajta ez is. Látványos, kékes-ezüstös színe miatt is kedvelt. A leveleket megtörve kellemes narancsos illatot áraszt. Magyarországon is kapható, dísznövénykertészetben egy másfél méternél magasabb példány 77 ezer forintba kerül, egy egy méter körüli fa ára 22 ezer forint.

Mit ér egy drága fa, ha nincsen szépen feldíszítve? Rogyásig? Forrás: AFP/Cultura Creative/Tim Macpherson

Ahhoz, hogy igazán értékes legyen a fánk, minél magasabbra kell növeszteni. Ehhez a legcélszerűbb, ha földlabdás fát vásárolunk, amelyet a kertünkben nevelünk. Kizárólag az ünnepekre vigyük be, mert a nagy hőingás megviseli a fát, előtte-utána pedig a garázs képezzen átmenetet. Egy idő után pedig úgysem fog beférni a lakásba, így a kertben kell feldíszítenünk.

Az ékszerekkel, drágakövekkel való dekorálást csak akkor vállaljuk, ha van megfelelő lakásbiztosításunk, akkor is csak beltérre. Ellenkező esetben inkább csak elegáns üveggömböket tegyünk a fára.