Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Andrásfai B.: Ismerkedés a Gráfelmélettel, Budapest, Tankönyvkiadó, 1973.
Gráfelméleti alapfogalmak, speciális gráfok és azok tulajdonságai. Elsősorban azoknak, akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt. (magyar)

Lovász L.: Kombinatorikai problémák és feladatok, Budapest, Typotex, 1999.
A könyv elméleti és gyakorlati problémák megoldásán keresztül nyújt betekintést a kombinatorikai világába. Matematikus olvasók előnyben! (magyar)

Strehó M.: "A lényeg, hogy érdekes matematikával tudjam tölteni az időmet": Beszélgetés Bollobás Béla matematikussal, az MTA külső tagjával, In: Magyar Tudomány, 2000. 4.
Interjú a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban dolgozó világhírű matematikussal az 1999-es budapesti Erdős-emlékkonferencia alkalmával. (magyar)

Katona Gy., Recski A., Szabó Cs.: A számítástudomány alapjai, Budapest, Typotex, 2003.
Egyetemi előadásokat összefoglaló munka a véges matematika, a kombinatorika, a gráfelmélet, az absztrakt algebra tárgyköréből. (magyar)

Rényi A.: Ars Mathematica, Budapest, Typotex, 1998.
Rényi Alfrédnek, a magyar valószínűségszámítás atyjának összegyűjtött írásai a matematikáról élvezetes, népszerűsítő formában. (magyar)

Staar Gy.: A megélt matematika: Beszélgetések, Budapest, Gondolat, 1990.
Olvasmányos interjúkötet világhírű matematikusokkal. Hogy pontosan kikkel? Íme a teljes névsor: Erdős Pál, Szemerédi Endre, Lovász László, Weszely Tibor, Tóth Imre, Szénássy Barna, Fejes Tóth László, Szőkefalvi-Nagy Béla, Császár Ákos, Lennart Carleson, Roland Lvovics Dobrusin, Jakov Grigorjevics Szinaj, Benoit B. Mandelbrot, William R. Wade, Kárteszi Ferenc, Fried Ervin. (magyar)

Bell, E. T.: Men of Mathematics, New York, Simon and Schuster, 1937, 1986.
A több kiadást is megélt, ismert tudománytörténeti munka végigvezet a matematika történetén. A kötet felvonultatja a matematika nagyjait az ókortól napjainkig. Inspiráló olvasmány egy matematikus tollából. (angol)

Demetrovics J., Katona Gy.: Az algoritmusok bonyolultsága, In: Természet Világa, Vol. 131 (II. különszám), 2000: 9-13.
Ízelítő a cikkből: "Mi az, hogy algoritmus? Amikor Clinton elnök szaxofonozik, és Al Gore alelnök az ujjaival dobol hozzá az asztalon. (...) A Sátán megkísérti a számítástudóst: - Pénzt adok, gazdagságot, tied lesznek a legszebb nők, a legjobb kocsik, ha engem szolgálsz. A tudós elgondolkodik, nagyon szeretne gazdag lenni, nem is szólva a nőkről. De a becsület! Mégis, van valami, amiért érdemes eladni a lelkét. - Rendben, a te szolgád leszek, ha..."Akit érdekel a befejezés, olvassa el a cikket, de végig! Megéri az odafigyelést. (magyar)