Vágólapra másolva!
Összesen hatvan új kukásautót kap az FKF, a gázüzemű járművekbe biogázt is lehet tankolni. Az új szemeteskocsik többe kerülnek, mint a hagyományosak, de kevésbé szennyeznek, és fenntartásuk olcsóbb. Év végére kikerül mint a 400 ezer szelektív kuka az FKF szerint.
Vágólapra másolva!

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő járművet adott át Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) Budapesten szerdán. Az új kukásautók gázüzeműek, földgázzal és biogázzal egyaránt tudnak működni. A CNG-üzemű járműbe olcsóbb az üzemanyag, lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása a hagyományos kukásautóhoz képest, és sokkal csendesebbek.

Hátrány, hogy Magyarországon csak húsz CNG-töltőállomás van – de a számuk folyamatosan nő – tette hozzá Tarlós. A gázüzemű kukásautók valamivel többe kerülnek, karbantartásuk is valamivel drágább, mint a hagyományos járműveké. A budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiszolgálására hatvan alternatív üzemű jármű készül, áruk összesen 2,87 milliárd forint. A többi negyven célgép októberig megérkezik Budapestre – ígérte a főpolgármester.

A kukásautók alvázai IVECO gyártmányúak, a felépítményeket az osztrák Stummer cég gyártotta. A gázüzemű flotta fenntartásának összköltsége azonos futásteljesítmény mellett 12 százalékkal kisebb, mint a hasonló dízelüzemű járműveké; az állattartó telepeken, szennyvízülepítőkön stb. kinyert biogáz pedig megújuló energiaforrás.

A házhoz menő rendszer lényege, hogy az ingatlanokat két újabb kukával látják el egész Budapesten. A kék tetővel ellátottakba a papír-, a sárga fedelűekbe a műanyag- és a fémhulladékokat kötelező gyűjteni. Aki külön gyűjti az üveget, az csak a hulladékgyűjtő szigetekre és -udvarokba viheti ezt.

Az új kukákat 2013 elején kezdte kihelyezni az FKF, a rendszer most nyolc kerületet fed le teljesen közel 300 ezer edénnyel (II., VIII., IX., XIV., XVII., XIX., XXII., XXIII.). A kiépítés üzemezését több kritika érte, mert több helyen hamarabb szűntek meg a hulladékszigetek, mint ahogy a szelektív kukák kikerültek volna. Budapesten körülbelül 406 ezer tonna csomagolás kerül a szemétbe, de a gyűjtőszigetes rendszer csak a lakosság 65-70 százalékát éri el, és a szelektív gyűjtés bővülését csak az új rendszerrel lehet elérni a főpolgármesteri hivatal tájékoztatója szerint.

A tervek szerint a házhoz menő rendszer teljesen 2014 végéig épül ki teljesen 403 ezer új kukával. Az FKF júliusban a III. és a IV. kerületben helyezi ki a kukákat, erről részleteket itt olvashat. A projektet szinte teljes egészében az Európai Unió finanszírozza.