A Föld legtávolabbi pontjára is elért a szemetünk

albatrosz golflabda
A Laysan albatroszok gyakran nézik a műanyag baseball labdát tojásnak
Vágólapra másolva!
A emberi szemét elérte a Föld legtávolabbi pontjait is. A Midway-szigeteken élő Laysan albatroszok például a fészkelési készségeiket elhagyott tojások helyett már műanyag baseball labdákon sajátítják el – írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!
A Laysan albatroszok gyakran nézik a műanyag baseball labdát tojásnak Forrás: Greg Schubert/USFWS

A fenti képen látható labda nem egy közeli baseball pályáról került az állatok közé, hanem a Csendes-óceán északi medencéjében keringő nagy csendes-óceáni szemétszigetből származik. Erről a mesterséges hulladékszigetről minden évben több mint 50 tonna szemét vetődik a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park (PMNM) területére, ide tartoznak a Csendes-óceán közepén, minden szárazföldtől távol fekvő Midway-szigetek is.

A fiatal nőstény albatroszok sokszor már ehhez hasonló tárgyakon gyakorolják a költést (normális állapotban elhagyott tojásokat használnak erre a célra). Bár a műanyag labdák ártalmatlannak tűnnek a madarak számára, másfajta hulladékok nagy veszélyeket jelenthetnek. A Laysan albatroszok (Phoebastria immutabilis) például könnyen tápláléknak nézhetik a kupakokat, vagy az öngyújtókat, amiket aztán utódaiknak is odaadhatnak eledelként. A Midway-szigeteken dolgozó természetvédelmi szakemberek szerint körülbelül évi 5 tonnányi műanyag kerül ilyen módon a fiókák szervezetébe. A jelenséget egy fényképész sokkoló fotókkal szemlélteti.

A PMNM idén egyébként az albatroszt választotta a tengeri szemét elleni kampányának szimbólumául.