Jobb üzlet az orrszarvútülök, mint a kokain

orrszarvútülök
Csempészektől lefoglalt, becsomagolt orrszarvútülkök
Vágólapra másolva!
A világ nagy növényevői közül sokat fenyeget a kihalás. Különösen veszélyeztetettek azok a fajok, amelyek részeit jó áron lehet értékesíteni a feketepiacon.
Vágólapra másolva!

Az elefántcsontért vagy az orrszarvútülökért olyan hatalmas összegeket lehet kapni a feketepiacon, hogy eredeti gazdájuk elejtése minden kockázatot megér az orvvadászok számára. Az orrszarvútülök például többet ér, mint az azonos tömegű gyémánt vagy kokain – mondta William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem ökológiaprofesszora, a Science Advances folyóiratban most megjelent tanulmány vezető szerzője. A Bloomberg News 2014-es adatai szerint 1 font (454 gramm) tömegű orrszarvútülök 60 000 dollárt ért az ázsiai piacokon.

– mondta a tanulmány társszerzője, Blaire Van Valkenburgh, az UCLA ökológia és evolúciós biológia professzora.

Csempészektől lefoglalt, becsomagolt orrszarvútülkök Forrás: Wikimedia Commons

Döbbenetes adatok

A tanulmány a következő megállapításokat tette:

  • 2002 és 2011 között 62 százalékkal csökkent az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) egyedszáma.
  • 2007-től 2013-ig évi 13-ról 1004-re szökött fel az orvvadászok által elejtett orrszarvúk száma.
  • 2010 és 2012 között több mint 100 000 szavannai elefántot (Loxodonta africana) – a vadon élő populáció egyötödét – mészárolták le az orvvadászok.

– mondta Van Valkenburgh.

A kutatók 74 nagy (felnőtt korban 100 kilogrammnál nehezebb) növényevőt tanulmányoztak. Még őket is megdöbbentette, hogy a vizsgált fajok 60 százaléka veszélyeztetett valamilyen módon.

Három emblematikus afrikai növényevő elterjedési területének zsugorodása. Afrikai elefánt (kb. 1600 vs. 2008), közönséges víziló (kb. 1959 vs. 2008) és keskenyszájú vagy fekete orrszarvú (kb. 1700 vs. 1987). A történelmi elterjedési területet kék, az újabbat piros szín jelzi Forrás: Science Advances

„Radikális beavatkozás nélkül a nagy növényevők (és sok kisebb is) fokozatosan el fognak tűnni számos területről, aminek felbecsülhetetlen ökológiai, társadalmi és gazdasági következménye lesz” – vonták le a baljós végkövetkeztetést a kutatók.