Gyönyörű és szomorú képet tett közzé a NASA

Sierra de Sangre, gleccser
A Sierra de Sangre műholdképe 2015. január 14-én
Vágólapra másolva!
A NASA most tette közzé a Landsat-8 műhold által 2015. január 14-én egy dél-amerikai vulkán gleccsereiről készült képet. A jeges-havas vidék kékkel jelenik meg a hamis színű képen. A gyönyörű felvétel azért szomorú, mert jól megfigyelhető rajta, milyen sokat zsugorodott a jégtakaró 1985 óta.
Vágólapra másolva!

A kis jégkorszak (nagyjából 1250-től 1850-ig tartó lehűlés) vége óta Patagónia és Dél-Amerika más területeinek

jégtakarója folyamatosan zsugorodik a globális felmelegedés miatt.

Ezt a változást számos tanulmány vizsgálta, mivel a gleccserek kiterjedése jelentősen befolyásolja a folyók menti közösségek életét az állandó vízutánpótlás biztosításával.

A Sierra de Sangre műholdképe 2015. január 14-én Forrás: NASA/Landsat-8

A felső képet 2015. január 14-én készítette a Landsat-8 műholdra felszerelt Operational Land Imager (OLI). A fotón a Chile és Argentína határán elterülő jeges Sierra de Sangra rétegvulkán (sztratovulkán) gleccserei láthatók.

A hamis színű kép készítéséhez különböző hullámhosszok kombinációját használták, hogy jól elkülönüljenek a jeges, havas, sziklás és növénnyel borított területek. A hó- és jégtakaró kék színű.

A Sierra de Sangre műholdképe 1985. január 14-én Forrás: NASA/Landsa-5

A második kép ugyanerről a vidékről készült pont 30 évvel ezelőtt (1985. január 14-én). Jól látható, hogy ekkor még sokkal több jég borította a területet.