Egy egész alaszkai falut költöztetnek át a klímaváltozás miatt

jégolvadás
Alaszkai partvidék. A globális felmelegedés miatt rohamosan zsugorodó jégtakaró olvadékvize megemeli a tengerszintet
Vágólapra másolva!
Évente háromméternyi partszakaszt veszít a globális felmelegedés miatt az alaszkai Shishmaref – a probléma most vált olyan mértékűvé, hogy azonnali beavatkozást igényelt. Az apró szigeten álló falu 600 lakosát át kell elköltöztetni, hogy ne történjen katasztrófa.
Vágólapra másolva!

Elöntéssel fenyeget a tenger

Több tucat part menti falut veszélyeztet Alaszkában ugyanaz a sors, mint ami Shishmarefet, egy apró szigeten álló települést: a globális felmelegedés miatti jégolvadás annyira megnöveli a tengerszintet, hogy már

évente észlelhető az emelkedés,

ezzel pedig a falu házai kerülnek közvetlen veszélybe.

A part menti városoknak vigyázniuk kell a tengerszint-emelkedéssel Forrás: Stewart Baird

Az amerikai őslakosokból álló lakóközösség eldöntötte, hogy ideje tenni valamit, de mivel a növekvő tengerszinttel való csatájukat elvesztették, az egyetlen esélyük most már csak az, ha elköltöznek a szigetről – írja a Seeker.

Hamarosan más települések is kötözésre kényszerülnek

Shishmaref lakói egy, a szárazföld partjaitól 12 kilométerre álló, 18 négyzetkilométeres szigeten élnek, alig hatszázan.

Közülük 89-en szavaztak a költözés mellett, 78-an ellene.

Hasonló szavazást tartottak már 2002-ben is, ekkor azonban a költözés nem valósult meg.

A becslések szerint akár tíz évre is szükség lehet, hogy mindenkinek új otthont találjanak, és legalább 180 millió dollárba fog kerülni a projekt. A helyiek egyelőre adományokat és állami támogatást várnak, hogy finanszírozni tudják a szigetről történő elköltözésüket.

Kényszerű költözések a klímaváltozás következményei miatt. Vietnamban például eddig már több mint 200 ezer embert kellett kitelepíteni tengerszint-emelkedés miatt Forrás: Nature


A falu kifejezetten veszélyeztetett helyzetben van,

hiszen évente már három métert nyomul előre a tenger

– vannak olyan házak, amelyeket jövőre el is önthet a víz. A főként halászatból és vadászatból élő lakók azért is aggódnak, mert az állandóan fagyott talaj (permafroszt), amelyre a házaikat építették, szintén olvadni kezdett.

Alaszkai partvidék. A globális felemlegedés miatt rohamosan zsugorodó jégtakaró olvadékvize megemeli a tengerstintet Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain


Nem Shishmaref az egyetlen település, amely közvetlen veszélyben van – számos alaszkai, Washington és Louisiana állambeli falu döntött a közelmúltban úgy, hogy szintén költözni szeretne, mert a globális felmelegedés és a partmenti erózió veszélyezteti a lakókat. Az átlaghőmérséklet növekedésével és a tengerszint emelkedésével a költözők száma valószínűleg évről évre növekedni fog.