Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fatboy Slimé minden idők legjobb klipje

Vágólapra másolva!
Az immár 20 éve működő Music Television nézői Fatboy Slim Praise You című videóját választották minden idők legjobb klipjének.
Vágólapra másolva!

A Music Television augusztus 1-jén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A jubileum alkalmából a zenecsatorna honlapján arra kérte nézőit, válasszák ki minden idők 100 legjobb videóklipjét. A szubjektív lista első helyén a Praise You című Fatboy Slim klip végzett. A Csíííz-típusú műsorokban látható vicces házi videófelvételeket idéző klip az azóta filmrendezőként is bemutatkozott Spike Jonze (A John Malkovich menet) munkája. Jonze készítette a Weapon Of Choice című Fatboy Slim dal videóját is, amit kilenc kategóriában jelöltek az idei MTV Video Music Awardsra. (A klip-öröklista első tíz helyezettje között pedig helyet kapott még egy Jonze-mű, a Weezertől a Buddy Holly.)

A listán második helyre szorult az a klip, amit a szakma általában minden idők legjobbjaként tart számon: Michael Jackson Thrillere. Az 1983-as klip úttörő jelentősége abban áll, hogy ez volt az első, amely túllépett a dal hosszának keretein és önálló filmként funkcionált. A 14 perces szuperprodukciót John Landis (Blues Brothers, Amerikába jöttem, Oscar) rendezte saját, Egy amerikai farkasember Londonban című horror-vígjétéka alapján.

Minden idők legjobb klipjei az MTV nézői szerint

1. Fatboy Slim: Praise You
2. Michael Jackson: Thriller
3. Eminem: The Real Slim Shady
4. Madonna: Ray Of Light
5. Beastie Boys: Sabotage
6. Weezer: Buddy Holly
7. Blur: Coffee & TV
8. Chemical Brothers: Let Forever Be
9. Jamiroquai: Virtual Insanity
10. Queen Bohemian Rhapsody
A teljes lista

Michael Jacksonnak egyébként három klipje szerepel a mostani százas összesítésben, csakúgy, mint Björknek és a U2-nak. Az MTV nézői Madonnától választották be a legtöbb klipet; szám szerint négyet.

A világ első, kizárólag klipeket sugárzó tévécsatornája a Warner Communications és az American Express kis vállalkozásaként indult 1981-ben. Akkor egymillió nézője volt, ma a világon 342 millió háztartásba jut el.

Korábban az [origo]-ban:

MTV-klipdíjak: 9 jelölés Fatboy Slimnek

Kilépett a tinédzserkorból a Music Television

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről