Cobainre emlékeztek a Nirvana rajongói

Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt távozott az élők sorából Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese, frontembere. Világszerte ezrek emlékeztek a zenészre.
Vágólapra másolva!

Cobain 1994 április 5-én halt meg: öngyilkos lett Seattle-i otthonában. Csak három nappal a tragikus esemény után bukkantak holttestére - nem kevés heroin fogyasztása után főbe lőtte magát - és az eset számos összesküvés-elméletet indított el, mivel máig számos nyitott kérdés maradt vele kapcsolatban.

Generációjának tagjai számára Cobain halálának dátuma épp olyan fontos, mint az idősebb zenerajongók számára Jim Morrison vagy John Lennon emléke. A Nevermind című lemezük 14 millió példányban fogyott világszerte, és sokan úgy tartják, hogy ami a Elvis volt az ötvenes években, ami a Beatles volt a hatvanas években vagy amit a Sex Pistols jelentett egy évtizeddel később, azt jelentette a világ rockzenéjében a Nirvana, a kilencvenes évek elején.

Kurt Cobain 1987 és 1994 között vezette csapatát, azt az együttest, amely radikálisan megváltoztatta a könnyűzenét és a könnyűzenei piacot. 1991 végén a Nirvana Smells Like Teen Spirit című száma letaszította Michael Jacksont az amerikai eladási listák éléről, és ezzel az addig csak lemezboltok hátsó traktusában megtalálható alternatív rockzene végérvényesen bekerült a műfaj fősodrába.