Hatalmasat bukott a Wilde-musical

Vágólapra másolva!
Óriási bukás lett az Oscar Wilde életének egy fejezetéről írt modern musical. A londoni bemutatóra féltucatnyi érdeklődő volt csak kíváncsi.
Vágólapra másolva!

Oscar Wilde szerint csak egy dolog lehet rosszabb annál, ha valakiről a háta mögött beszélnek: az, ha egyáltalán nem beszélnek róla. Az író most elégedett lehetne, ugyanis az életének egy részét bemutató darab akkorát bukott, hogy arról már a színházzal alig foglalkozó lapok is beszámoltak - írja a Reuters.

Az újságírók számára rendezett előzetes bemutató után a kritikusok kíméletlenül támadták a musicalt, melyet Mike Read, a BBC egyik korábbi alkalmazottja, egy disc-jockey "követett el". Szánalmas produkcióról, nyomasztó előadásról, elvesztegetett időről írtak a lapokban, és még az sem segített, hogy a szerző híres barátait is felvonultatta a színházban - például Cliff Richard is felbukkant.

Az első nyilvános előadásra viszont a 446 jegyből mindössze 5 darab kelt el, így a musical példátlanul nagyot bukott. "Természetesen le vagyok törve az események miatt. Fantasztikus csapatunk volt, és a sajtó számára szervezett bemutatón a közönség reakciója is remek volt" - kesergett Read.

Az ír szerző 1900-ban halt meg betegen egy párizsi szállóban. Előtte börtönben ült és éveken át kóborolt Európában: barátokkal élt és olcsó motelekben húzta meg magát. Halála előtt, 1895-ben nagyobb botrányt okozott az, hogy fény derült homoszexuális kapcsolatára, egy brit arisztokrata fiához fűződő viszonyra.