A szomorú békefenntartó diadala

Vágólapra másolva!
Tombol nyár, pihen a lemezpiac. Így foglalhatók össze az elmúlt hetek eseményei a világ slágerlistáin. Most sincs másként, kevés az új és fontos lemez, így aztán Amerikában egy válogatásalbum vezet, Angliában pedig egy melankolikus koszovói békefenntartó, miközben egyre több tavalyi sikerlemez kerül vissza a köztudatba.
Vágólapra másolva!

Egy slágerválogatás vetett véget R. Kelly kéthetes uralmának a Billboard amerikai albumlistájának élén. A Now That's What I Call Music! című válogatássorozat 19. részéből 436 ezer példányt adtak el a héten, és ez nem csoda, hiszen olyan aktuális slágerek találhatók rajta, mint a Speed Of Sound (Coldplay), a Hollaback Girl (Gwen Stefani) vagy a Feel Good Inc. (Gorillaz).

A Now That's What I Call Music! eddig hétszer vezette a Billboard listáját, de a sorozat többi része is minimum a top 10-be jutott. Sőt, azt is elmondhatja magáról, hogy az egyedüli ilyen típusú slágerválogatás, amelyik nem filmzene, és vezette az amerikai lemezlistát, eddig összesen 50 millió példány kelt el belőle az USA-ban, világszerte pedig 135 millió, igazolva azt a sokat hangoztatott tételt, miszerint az emberek főként a slágerek miatt veszik a CD-ket..

Az R&B-szupersztár R. Kelly megszokottan sikamlós új lemeze, a TP. 3 Reloaded a harmadik helyre esett vissza az élről, ugyanis Mariah Carey visszaelőzött. A The Emancipation Of Mimi-ből a héten újabb 90 ezret sikerült eladni, és már 15. hete szerepel az élmezőnyben.

Az amerikai top 10-be bekerült még a hetvenes évek ünnepelt énekesnője, Carly Simon. A most hatvanéves előadó régi klasszikusokat dolgozott fel Moonlight Serenade című lemezén, Gershwintől Cole Porterig. Új név továbbá a listán a Mary Mary, a gospel műfajt és az R&B-t ötvöző Atkins nővérek duója, akik azonos című albumukkal a lista 8. helyén debütáltak, míg a múlt héten harmadik helyen kezdő 18 éves rapper, Bow Wow Wanted című albuma visszaesett az ötödik helyre.

Nagy-Britanniában tovább tart az a furcsa tendencia, miszerint tavalyi sikerlemezek lendülnek vissza a top 10-be. Így a héten a Keane és a Green Day tavalyi albumai lopakodtak szép csendben újra a csúcs közelébe, de ott ólálkodik a környéken még a Killers és a Razorlight is.

Az élen tovább tart a Koszovóból nemrég hazatérő, érzelmes háttérzenéjével főként a negyvenes-ötvenes generációt megcélzó James Blunt immár cseppet sem pünkösdi királysága, a Back To Bedlam lassan egy hónapja vezeti már a brit albumlistát. Mögötte viszont megjelent a semmiből Jacko, akinek a The Essential Michael Jackson című válogatáslemeze próbálja kihasználni a per körül felgyülemlett figyelmet, méghozzá nem is sikertelenül.

Az amerikai "megasztár", Kelly Clarkson albuma is a top 10-be jutott még, de összességében elmondhatjuk, hogy a nyár inkább az egymást váltó fesztiválokról szól a brit szigeteken - ennek is köszönhető az előző bekezdésben említett tavalyi lemezek előkelő helyezése, továbbá a Kaiser Chiefs albumának visszakapaszkodása is.

Túl nagy mozgás Németországban sincs: itt még mindig a Coldplay és az X&Y uralkodik, új album az egész top 30-ban nincsen. Érdekesség talán, hogy Nena visszatérő lemeze a negyedik, és szívósan tartja magát a top 5-ben az utóbbi idők legnépszerűbb új német zenekara, a német új hullámot szellemesen újraértelmező Wir Sind Helden második lemeze is.

És ahogy azt már megszokhattuk, a cikkben említett nevek túlnyomó többsége az élmezőny közelébe sem kerül, ha itthon nézünk körül. A MAHASZ top 10-ben amúgy sincs túl nagy mozgás, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy bekerült Rony Álmok és vágyak című lemeze, mindezt a Backstreet Boys visszatérő lemezének kárára.