Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az internet legújabb popsztárjai

Vágólapra másolva!
Tavaly ősszel Angliában az Arctic Monkeys robbant be a slágerlistákra a világháló segítségével. Németországban most három török fiatal sajátkészítésű dala a legnagyobb sláger a netezők körében.
Vágólapra másolva!

Az internet már hazánkban is termelt ki hírességeket, elég csak Szalacsi Sándorra, Polgár Jenőre vagy Matisz nagypapára gondolni. Bár nekik a zenéhez semmi közük nem volt, mégis egy ország ismeri mára szállóigévé vált mondataikat. Európa más részein már csengőhangoknak is sikerült felkerülniük a slágerlisták élére (Crazy Frog), akárcsak a világhálón terjedő gyermekdaloknak (Schnappi). A briteknél pedig egy igazi zenekar is befutott az internet segítségével az Arctic Monkeys személyében, míg karácsonykor ugyanott egy szintén e-mailek által elhíresült dal, a JCB Song vezette a listát.

Most Németországban köszönheti népszerűségét a webnek három török származású fiatal. Ismael, Selcuk és Faith Hira tizenhét-tizennyolc éves srácok. Grup Tekkan néven 2005 késő nyarán alapították meg csapatukat. Első, Wo bist du, mein Sonnenlicht? című dalukhoz saját maguk készítettek videoklipet. A nóta alapja egy örmény népdal, amelyhez ők írták a szöveget. A házilagos klipet barátaik tették fel a netre március elején, amiről ők nem is tudtak. Kevesebb, mint két héten belül az e-maileknek köszönhetően, már az egész ország ismerte őket, március 16-án pedig a Stefan Raab által vezetett talkshow vendégei voltak.

A Tv Total-ban is előadták dalukat, amely népszerűségét jobbára megkérdőjelezhető minőségének köszönheti. A klipben ugyanis nem egyszer a helyes hangot sem sikerül eltalálni, ezenkívül a török srácoknak kiejtési problémáik is vannak a német nyelven előadott dalban. Mindenesetre a gyors és nagy siker már felkeltette a lemezkiadók figyelmét is, aminek eredményképp a csapat dala március 24-én CD formájában is a boltok polcaira kerül. Hogy a listákon ki lehet az internet által befutott csapat ellenfele? Természetesen egy televízió által kitermelt csillag, Németország legújabb szupersztárja, Tobias Regner, akinek I Still Burn című dala ugyanazon a napon kerül az üzletekbe.

Schantl László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről