Hoppon maradt Bob Marley gitárosa

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság Bob Marley legendás reggae-zenekara, a Wailers basszusgitárosának igényét, amely 60 millió font összegű jogdíjrészesedésre vonatkozott.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint a hatvanéves Aston Barrett arra az 1974-es szerződésre hivatkozva nyújtotta be igényét, melyet az Island Records kiadóval kötött a Wailers. Sőt, állítása szerint néhány számot együtt írt Bob Marley-val. A zenész 1969-től játszott az együttesben egészen 1981-ig, amikor Bob Marley 36 éves korában meghalt.

Barrett keresetében arra hivatkozott, hogy Bob Marley annak idején egyenlő részesedést ígért a zenekar összes tagjának a sikeres eladásokat produkáló nagylemezekből befolyó jogdíjakból. Marley özvegye, Rita azonban azt mondta a bíróságon, hogy Aston Barrett és dobos testvére, az 1986-ban meggyilkolt Carly csak amolyan "háttérzenésznek" számítottak annak ellenére, hogy valóban szerepük volt a Wailers egyedi hangzásának kialakításában.

"Aston Barrett és a testvére alkották meg a Wailers hangzását, noha ez semmit nem von le Marley fantasztikus dalainak értékéből" - érvelt a bíróság előtt Barrett ügyvédje, Stephen Bate, aki szerint "a Barrett fivérek hangzása hozta meg a Wailers nemzetközi sikerét".

Az Island Recordsot is magába foglaló Universal Records és a Marley család egyaránt arra hivatkozott a perben, hogy Barrett 1994-ben egyezség keretében lemondott a további jogdíjköveteléseiről.