Először került lemezkiadó nélkül együttes a slágerlistára

Vágólapra másolva!
Történelmet csinált egy háromtagú brit zenekar, amely első olyan előadóként került fel a Top 40-re, hogy nincs szerződése egyetlen lemezkiadóval sem.
Vágólapra másolva!

A Koopa nevű rockzenekar lett az első haszonélvezője annak a döntésnek, mely szerint 2007-től kezdve már nem szükséges a lemezeket fizikai formában is megjelentetni ahhoz, hogy az eladási listákra kerüljön, így most már nem elengedhetetlen a lemezkiadók segítsége sem. Az essexi trió Blag, Steal & Borrow című száma a héten a brit kislemezlista 31. helyén debütált úgy, hogy csak letölteni lehet.

A két testvért (Ollie és Stewart Cooper), továbbá egy barátjukat, Joe Murphyt tartalmazó zenekar három éve koncertezik Nagy-Britannia-szerte, és hozzávetőlegesen 500 fellépés után sikerült kisebb rajongótábort kialakítania (az együttes MySpace oldalát már 200 ezernél is többen látták). Az együttes menedzsere szerint valahol legbelül már sejtették az eladások alapján, hogy bekövetkezik ez a korábban elképzelhetetlen esemény, de biztossá csak vasárnap estére vált.

"Persze most már udvarolnak a kiadók nekünk, és van kettő, amelyiktől minden nap telefonálnak. Le fogunk ülni velük, hogy meghallgassuk az ajánlatukat" - mondta a menedzser, Gary Raymond.

A pop-punkban utazó Koopa sikere után vélhetően mások is élnek majd az új szabályok adta lehetőséggel, és ezzel egy időben egyre komolyabb vita látszik kibontakozni arról a szigetországban, hogy mekkora szerepük lesz a lemezkiadóknak a jövőben. Míg egyesek szerint nem is lesz szükség egyáltalán kiadókra (ezen a véleményen van például Alan McGee, a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres független kiadójának, a Creation Recordsnak a vezetője), mások gyanakvóbbak, és a valóban feltűnően profi honlappal rendelkező Koopa sikerét is csak egy jól elsült PR-trükknek tartják - amely mögött természetesen egy kiadó áll.