Madonna négy perce a jövőből

Vágólapra másolva!
Itt van a várva várt első Madonna-klip az új lemezről, sztárközreműködőkkel és francia animációs bravúrrendezőkkel. Rajta kívül világ körüli útra invitál a fagyasztóban zenélő Death Cab For Cutie, zölden hömpölygő vérben gázol térdig Santogold, temetői tiniromantikával ad a nosztalgiának az M83, japán maffiózókat üldöz a Wu-Tang Clan.
Vágólapra másolva!

Madonna: 4 Minutes

Mint arra legutóbb egy olvasónk helyesen felhívta a figyelmünket, valóban csak a saját szemünktől nem láttunk, amikor nem találtuk Madonna új videoklipjét, a 4 Minutes-t a Videán, így most itt a helye a szemlében. Az eredetileg 4 Minutes To Save The World címmel emlegetett dal az első, amelyet Madonna április végén megjelenő új albumáról kislemezre is kimásoltak. Azt már régóta lehetett tudni, hogy szemben korábbi szokásával a "Popkirálynő" ezúttal a lehető legnagyobb neveket kérte fel segítőként, azaz az új albumon Timbaland. a Neptunes, Danja és Justin Timberlake gondoskodnak arról, hogy a lemez kompatibilis legyen a legfrissebb hiphop/R&B trendekkel. Előző lemezein ugyebár Madonna kevésbé felkapott, noha ugyancsak gondosan kiválasztott producerek mellett döntött, most viszont beállt a sorba Nelly Furtado, Gwen Stefani, Britney Spears és a többiek mögé, és sztárokkal dolgozik együtt.

Rögtön az első kislemezdalban is felbukkan mindkét Timbo - bár hivatalosan csak Timbalandnak jár ez a becenév -, jól megosztva ezzel a Madonna-rajongókat, akik közül sokan nem jó szemmel nézik, hogy az énekesnő ennyi teret ad Timberlake-nek és a hiphopnak. A 4 Minutes ugyanis Timbaland rapbetétével kezdődik, Justin pedig majdnem annyit hallható a dalban, mint maga Madge. Az eredmény illik a Timbaland által az utóbbi években szállított, szintiközpontú világslágerek - Nelly Furtado: Maneater, Justin Timberlake: SexyBack, stb. - közé.

A dal klipjét a francia Jonas & Francois duó készítette, mely kezdetben a párizsi tánczenei színtér előadóinak készített videókat, és közülük a tavaly a Justice D.A.N.C.E. című számához készített, MTV-díjra is jelölt, látványos klip hozta meg számukra az ismertséget. A világsztárok közül azonban először nem Madonna, hanem még tavaly ősszel Kanye West csapott le rájuk a Good Life című klipjével, és utána jöhetett a 4 Minutes, melyet januárban forgattak Londonban. A hiphoposan pattogós alaphoz idomul a mozgalmas videó is, melyben Madonna a nála húsz évvel fiatalabb Justinnal évődve táncol át a mindennapi életet jelképező díszleteken (így átrohannak hálószobán ugyanúgy, mint szupermarketen), és az animációs trükkökkel súlyosbított videó még azt is megmutatja, mi is történik az ember szájában, amikor például csókolózik.