Kalózok, szexmániás távgyógyító és egy pulyka a dalversenyen

Vágólapra másolva!
Az írek egy idióta pulykát, a spanyolok egy parókás humoristát, az észtek középkorú, pocakos férfiakat indítanak az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, Magyarország pedig a régivágású romantikában bízik. A verseny előtt egy kis kitekintés, esélylatolgatás, kikre érdemes figyelni a jövő héten Belgrádban.
Vágólapra másolva!

A jövő héten rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált vagy más néven Dalversenyt, melyre idén 53. alkalommal kerül majd sor. Mivel a szabályok értelmében a versengésnek az előző győztes ország ad helyet, a 2008-as döntőt Szerbia fővárosában, Belgrádban bonyolítják majd le. Az elődöntőket május 20-án és 22-én, a döntőt pedig május 24-én, szombaton tartják.

A két elődöntő egyébként újítás, hiszen eddig csak egy volt, most azonban változott a kiírás. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal szemben az előző évben az első tízben végzett országok nem jutnak automatikusan a döntőbe, hanem a többiekkel együtt kötelesek részt venni az elődöntőben, míg a döntőben a tavalyi győztes mellett csak a kivételezett "négy nagy", a versenyt szervező EBU (European Broadcasting Union) legnagyobb anyagi támogatójának számító Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország számolhat biztos hellyel.

38 ország képviselője került az elődöntőbe, közülük pedig 18-tól kell elbúcsúzni, hogy a kiváltságosokkal együtt meglegyen a döntő huszonötös létszáma. Innentől a rendszer más ismerős: a döntőben a 25 előadó fellépése után lehet majd szavazni (minden ország a tíz kedvenc dalára voksolhat, természetesen a sajátját kivéve), és az eredmény még aznap este, a műsor végére kiderül.

Tavaly a magyar versenyző, Rúzsa Magdi is érdekelt volt a döntőben, és nem is szerepelt rosszul, hiszen bekerült az első tízbe: végül a kilencedik helyen végzett. Idén egy hazai viszonylatban egyelőre Magdinál kevésbé ismert énekesnő, Csézy próbálja majd meg a bravúrt, aki februárban szép csendben a Szívverés című dalával (itt megnézhető) nyerte meg a hazai válogatót. Csézi (eredetileg i-vel írja!) Erzsébetről azt kell tudni, hogy Mezőkövesden született, konzervatóriumot végzett, és jövőre lesz harmincéves. Első lemeze tavaly jelent meg Szívverés címmel, és hogy a dalával mire számíthat, arról idézzük inkább a BBC szakíróját: "Az elegáns magyar énekesnő, Csézy a szerelem melegségéről énekel gyertyafény mellett, és vele a régivágású romantika is visszatér az Eurovízióba."

Dustin, a pulyka

Nézzük azonban, ki mindenkit jelöltek még az induló országok. A legnagyobb felhajtás egyértelműen az írek jelöltje körül keletkezett, hiszen az eddigi legtöbb győzelmet elért ország, az után, hogy tavaly az utolsó helyen végzett, idén egy pulykát indít. Nem tévedés, Dustin the Turkey egy tévés gyerekműsor sztárja, aki most egy igazi eurotrash dallal vág neki, hogy visszaszerezze az írek elveszett dicsőségét. A pulykabábu még néhány kelet-európai országot is megemlít név szerint, jelezve, hogy külön számít a szavazataikra.