Amikor a közönség válogat a klisék közül - Egyhetes imprófesztivál Budapesten

Vágólapra másolva!
A szuperhős és a főgonosz összecsap, a világ megmenekül vagy elpusztul - az Amerikából ellesett improvizatív színházban a döntés a nézők kezében van. Egy héten át rögtönöznek az improvizatív színházak a Momentán Társulat szervezésében. A szuperhősös produkción kiderül, a jó legyőzheti a világ uralmára törő nyáladzó professzort, de csak ha a közönség is úgy akarja. Riport és videó.
Vágólapra másolva!

Kő-papír-olló dönti el a világ sorsát: ha veszít a jó, a gonosz veszi át a hatalmat - a Momentán Társulat előadására jegyet váltott nézők döntötték el, hogy így legyen. A társulat Házimozi című estjén vagyunk, egy úgynevezett szuperhősös szuperprodukción. Az előadásra érkezőket arra bíztatták, hogy cetlikre írjanak fel bármit, amit egy szuperhősös filmnek tartalmaznia kell. Utána a színpadon látható cselekmény tempóját és ritmusát meghatározó műsorvezető ezek közül húz, a társulat pedig beépíti a játékába a javaslatokat.

Az előadás elején három alapszituációt mutatnak be a színészek, ezek közül szavazza meg a közönség, melyikből göngyölítse tovább az orruk előtt formálódó filmet. Egész este egyetlen történetet alakítanak, a sztori - a nézők ötletei alapján - epizódonként bontakozik ki. A New Yorkban játszódó produkcióban minden szükséges karakter jelen van: egy szuperhős - és annak földöntúli képessége -, egy főgonosz és segédje, egy megmentésre váró nő és persze egy régi nagy titok.

Átmegy a falon, nyáladzik, röhög

Az Amerikából indult improvizatív színházi műfaj első ránézésre inkább a stand up comedy felé húz, a színészek azonban folyamatos intellektuális erőfeszítésnek vannak benne kitéve. Az első magyar improvizációs társulatként ismert Momentán Társulat már tíz éves, tíz állandó tagja nem hivatásos színész; Földessy Margit kreativitásfejlesztő stúdiójában találkoztak gyerekként, és azóta együtt improvizálnak. Az elmúlt tíz évben nem volt két egyforma előadásuk, a jeleneteket nem próbálják el előre, de gyakorlásképpen tréningeket szerveznek maguknak.

A közönséget végig beszéltetik, döntés elé állítják, szavaztatják; meglepően hasonló filmes megoldásokban gondolkoznak a jelenlévők, és valószínűleg éppen ez az előre kiszámítható kollektív filmes tudás ad némi kapaszkodót a színészeknek. Egy szuperhősös produkcióban például előre borítékolni lehet, hogy a közönség majd extra tulajdonságokkal akarja felruházni a főhőst, mondjuk, hogy repüljön vagy falakon hatoljon át; és hogy ezen tulajdonságait be is fogja vetni valaki ellen, vélhetően a vele egy súlycsoportban lévő gonosz ellen.

A mi főhősünknek például azt a tulajdonságot szavazzák meg, hogy át tudjon menni a falon, a Vihogi professzor névre keresztelt ellenségének pedig, hogy mániákusan röhögjön, miközben nyáladzik. A színészeknek engedelmeskedniük kell, szabadságuk abban áll, hogy az ötleteket úgy építik be játékukba, ahogy akarják. Végeredményként a kevés tervezés és a spontaneitás találkozását lehet megtekinteni a színpadon.

Az előadás mindent eldöntő első 7 perce vágatlanul

A közel egyórás filmet követő második részben a DVD-extrák kliséi jelennek meg. Kimaradt jelenetek, a casting felvételei stb. - ezekről is a nézők döntenek. Így például a film ugyanazon kulcsjelenetét egyszer egy vámpíros film, egyszer egy spagetti western, egyszer pedig egy magyar művészfilm stílusában mutatják be. Utóbbi mind közül messze a legszórakoztatóbb, az este egyik csúcspontja, a közönség gurgulázva nevet. Május végén a rövid jelenet egész estésre nő: a szuperhősös produkcióhoz hasonlóan két órán át lehet majd szórakozni a kisrealista magyar borongósságon.

Impró7 fesztivál május 2-8. között
A Momentán Társulat szervezésében minden este más improvizációs társulat játszik az IMPRÓ - kreatív töltőállomás színpadán. Lesz az előadások közt zenés és prózai, könnyed és lélektani, rövid jelenetekből álló és hosszú történetet mesélő is. További infó itt.