Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem tetszik II. János Pál pápa szobra az olaszoknak

Vágólapra másolva!
Katonai őrbódéra hasonlít II. János Pál szerdán felavatott ötméteres szobra az olaszok szerint. A szobrász azt mondja, a kabát a szellemi áldozathozatalt jelképezi. 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Heves vitát váltott ki Rómában II. János Pált ábrázoló óriási szobor. Még csak szerdán avatták fel a római Termini főpályaudvar előtti téren, de sokan máris az eltávolítását követelik. Az öt és fél méter magas bronzszobor felső része II. János Pál fejét mintázza, alsó része pedig kabátként vagy lepelként jelenik meg. Belül a szobor üreges.

"Egyáltalán nem tetszik, katonai őrbódéra emlékeztet" - idézett a La Repubblicca című olasz napilap egy hívőt. Egy járókelő szerint "az embernek szégyenkeznie kell a Rómába érkező turisták előtt". A szobrász, Oliviero Rainaldi azt mondja, a megformálás az egyházfő "szellemi áldozathozatalát" jelképezi. A magyarázat szerint a szobor úgy ábrázolja a pápát, mintha éppen óvón magához ölelné a várost.

Agostino Vallini segédpüspök, aki megáldotta az alkotást, védelmébe vette a vitatott munkát. "A jelenkorban muszáj nyitottnak lennünk, ezt jelképezi a szobor" - fogalmazott. Gianni Alemanno római főpolgármester modernnek és szuggesztívnek jellemezte a művet.

A közlekedési csomópontnak is számító Termini pályaudvart már nem sokkal II. János Pál halála után hivatalosan is a Termini - II. János Pál névre keresztelték át. XVI. Benedek pápa karizmatikus elődjét május 1-jén avatták boldoggá, a ceremóniára több mint egymillió zarándok érkezett Rómába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről