"A patkányt is el kellett volna hoznunk" - talált tárgyakból rendezett kiállítást a BKV

Vágólapra másolva!
Létra, járókeret, számítógép, Biblia, Cavinton és babakocsi - csak néhány azok közül a tárgyak közül, amelyeket feledékeny budapestiek az elmúlt hónapokban közlekedési járműveken felejtettek. A Budapesti Közlekedési Vállalat Deák téri földalatti múzeumában a pénteki múzeumok éjszakáján nyílt kiállítás a talált tárgyak osztályán összegyűlt holmikból. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, az elhagyott tárgy korlelet.
Vágólapra másolva!

Egy 1960-ban hozott törvény alapján a járműveken talált gazdátlan holmikat csupán három hónapig köteles megőrizni a közlekedési vállalat. A leadott tárgyakat leltárba veszik, majd az Akácfa utcai ügyfélszolgálat (közkeletű nevén talált tárgyak osztálya) 25 négyzetméteres pincehelyiségében tárolják polcokon. Ha három hónapig nem jelentkezik senki, az értékesebb holmikat megvásárolja a bizományi vállalat, nagyobb részük viszont a szemétégetőben végzi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy év alatt átlagosan 210 esernyőt hagynak el az utasok. Galériáért kattintson a képre!

E törvény miatt a pénteken nyílt minikiállításon is csak legfeljebb három hónapja elvesztett holmikat láthatunk, hiszen az ennél régebben talált tárgyakat nem szabad őrizniük. Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója elmondta, a kiállítással az volt a fő céljuk, hogy bemutassák, általában milyen típusú tárgyakat vesztenek el az utasok. Emiatt olyan holmi is akad a kiállításon, amit valójában nem hagyott el senki, de a leltárból tudni lehet, az utóbbi időben előfordult ilyen tétel. Így azt egy ugyanolyan tárggyal helyettesítették (ilyen például egy fehér salgópolc, amin függ az ironikus felirat: "reprodukció").

A kiállítás első pillantásra pici és nem túl érdekes: csak egy kupac mindennapi holmi felaggatva. A látszat ellenére azonban nemcsak a tárgyakból áll a kiállítás, hanem abból a sok történetből, amit mögéjük képzelhetünk. Hogy hagyhatta valaki a járókeretét a villamoson, talán meggyógyult? Látjuk magunk előtt a kissrácot, aki a zacskóba gyömöszölt edzőcuccát a buszon felejtette, és azt a bohócot is, aki hajtogatható lufijait és arcfestő-készletét veszítette el. Néhány tárgy mellett magyarázó szöveg: mivel mindenki tudja, mire való a fényképezőgép, ezért a kis táblácskák mintha a kiállítás kötelező elemeit parodizálnák.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
David Attenborough könyvének Braille-írásos verziója is fent maradt egy járművön. Galériáért kattintson a képre!

Látványosabb lenne a tárlat, ha nemcsak az elvesztett tárgyak típusát, de mennyiségét is meg lehetne mutatni, akár a sarkokba halmozott mázsányi kesztyű-, sapka-, telefon-, kulcs- és esernyőhegyek segítségével. A három hónapos korlát és a helyszűke miatt azonban csak egy tucatot találunk ezekből a tárgyakból, bár így is látszik, ilyesmit hagyunk el leggyakrabban. A BKV adatai szerint naponta átlagban egy kesztyűt veszítünk el, esernyőből évi 210-at, könyvből 164-et - a kiállításból úgy tűnik, leginkább Bibliát és könyvtári könyveket -, valamint 170 fejfedőt és 3 babakocsit.

"Élő állatot ritkán hagynak el" - magyarázzák a BKV kommunikációs munkatársai, de kiderül, akad ilyen eset is. Egyszer például egy patkányt veszített el valaki. Az állatot az Akácfa utcában egérnek nézték, de rájöttek, hogy annak túl nagy: végül örökbe fogadta a náluk dolgozó biztonsági őr. Most már sajnálják, hogy nem hozták el a patkányt is a kiállításra, érdekes lett volna. Egér és kutya is felbukkant már a talált tárgyak osztályán, jó esetben ilyenkor helyben találnak gazdát a munkatársak között.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Valaki fát vágni indult, de a fejszét elvesztette. Galériárt kattintson a képre!

Megtudjuk, a BKV aggályos felelősséggel bánik a talált tárgyakkal: volt is olyan eset, amikor valaki ezt használta ki, és csomagmegőrzőnek nézte a szolgáltatást. Egy zenész például nem akarta minden pénteken hazacipelni a nagybőgőjét, ezért mindig "elhagyta" ugyanazon a járművön, majd besétált érte a talált tárgyak osztályára. Az azonosítás szigorú: megkérdezik, az illető pontosan melyik járaton, hol és mikor hagyta el a holmiját. Egyszer valaki úgy kapta vissza a laptopját, hogy az e-mailek között megtalálták a mobilszámát - mesélik a BKV munkatársai. Az is emlékezetes eset, mikor egy muzsikus bácsi úgy bizonyította, hogy övé a hangszer, hogy egy koncertet rögtönzött az ügyfélszolgálat munkatársainak.

A kiállításon meglepő módon nincsenek túl értékes tárgyak: a számítógép és a laptop is ütött-kopott, a mobiltelefonok között sincs okos, a bicikli régi kemping, a babakocsi sem a legcsillogóbb. Meglepődünk viszont Faludy György ötkötetes, újnak látszó könyvgyűjteményén: valaki nagyon sajnálhatta, hogy fönt felejtette a buszon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója csak egy kesztyűt hagyott el a 61-es villamoson, de nem látta most a kiállításon. Galériáért kattintson a képre!

A pénztárcákkal más a helyzet: a BKV munkatársai mesélik, sokszor meglepődtek már, milyen komoly pénzösszeget adtak le náluk becsületes megtalálók. Volt olyan, hogy egymillió forint lapult a pénztárcában, mégis valaki átadta a "talált tárgyat". Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója többek közt ezt hangsúlyozta a megnyitón: a talált tárgyak amellett, hogy képet adnak mai életünkről, pozitív üzenetet hordoznak, mivel az emberek egymás iránti odafigyeléséről tanúskodnak.

A kiállítás július 22-ig várja az érdeklődőket a Deák téri Földalatti Vasút Múzeumban (V. ker., Deák Ferenc téri metró aluljáró) kedd és vasárnap között tíztől ötig.