Nemcsák Károly lesz a József Attila Színház igazgatója

Vágólapra másolva!
Nemcsák Károly lesz augusztustól a József Attila Színház vezetője. Tarlós István főpolgármester a szakmai szempontok mellett szem előtt tartotta, hogy a "színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó kandidálót" nevezzen ki.
Vágólapra másolva!

Nemcsák Károlyt kérte fel Tarlós István főpolgármester a József Attila Színház vezetésére. A főpolgármester 2011. augusztus 1-től ötéves időtartamra bízta meg a színészt a poszttal az ügyvezető igazgatói álláshelyére kiírt pályázat alapján. A szakmai bizottság két személyt, Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a poszt betöltésére.

A főpolgármester a szakmai szempontok tiszteletben tartása mellett a pályázatában a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó kandidálót nevezi ki, mivel a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető - áll Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közleményében.

Június elejéig Koltay Gábor volt a színház megbízott igazgatója. A városvezetés akkor azzal indokolta Koltay menesztését, hogy az igazgató a fővárossal nem egyezetve kötött új szerződéseket a színház társulatával. Koltay ezt nyilvánosan tagadta, illetve épp az ellenkezőjét állította: a főváros teljes jogkörrel ruházta fel őt. Az angyalföldi színház korábbi igazgatója, Méhes László március 31-én távozott, helyét megbízott ügyvezetőként vette át Koltay, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot írt ki az ügyvezető igazgatói álláshelyre.

Korábban nyugtalanságot okoztak a színház körül felröppent hírek, amelyek szerint a főváros meg akarja szüntetni a színházat, a társulatot pedig szélnek eresztené, Csomós azonban februárban kijelentette, nincs ilyen terve. A József Attila Színházról szóló korábbi cikkeinket erre olvashatja.

Nemcsák Károlyt a Szomszédok című sorozat Vágási Ferijeként ismerte meg az ország. A sorozatban nyomdászt alakított, aki rendre megmentette azokat a nőket, akik bajba keveredtek. Az [origo]-nak 2010 elején adott interjút, ebben elmondta, hogy egy öltöztető egyszer azt mondta neki, ő a gazdagréti Batman. Legutóbbi tévés munkája a Presszó sorozatváltozata volt, emellett rendszeresen színházakban is játszott. Tizenöt éve a színészválogatott csapatkapitánya.

"Ami engem igazából zavar a mai magyar sorozatokban, sőt az egész itthoni televíziózásban, hogy tele van amatőrökkel és félprofikkal - pedig akárhogy is nézzük, azért ez egy szakma, nem hiszem, hogy bárkivel helyettesíteni lehetne a színészeket. Sajnos ma már nagyon kevés színészt látunk, talán csak a filmgyártás foglalkozik velük, a televízió teljes káosz ebből a szempontból" - mondta a vele készült interjúban.

Tíz év alatt felhalmozódott tartozások
2010. április 29-én a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással Méhes László színész-rendezőt választotta meg a József Attila Színház igazgatójának a 2010. július 1. - 2015. január 31. közötti időszakra. Az új vezető hivatalba lépése után bekérte az átadás-átvételhez szükséges iratokat. 2010. július 9-én a színház könyvvizsgálója arról tájékoztatta az új vezetést, hogy a József Attila Színház június 30-án fennálló tartozása kb. bruttó 270 millió forint, a színház elköltötte a háromnegyed évi támogatását, a második negyedévről jelentős beszállítói tartozással rendelkezik. A tartozás legnagyobb része adó- és járuléktartozás, amely tíz év alatt halmozódott fel. (Forrás: József Attila Színház)