400 millió forintba kerülne az Átrium mozi felújítása

Vágólapra másolva!
A főváros tervei szerint a 2001 óta üresen álló, art deco stílusban épült moziba jövő januártól a Merlin Színház költözhet. Az Átrium Film-Színház néven működő intézmény a mozi- és filmfunkciókat keverné.
Vágólapra másolva!

Jövő januárban újra megnyithat a budai Margit körúti Átrium mozi. A tervek szerint a főváros a Merlin Színháznak adná az évek óta üresen álló épületet. A Merlin jelenlegi otthonára, a Gerlóczy utcai épületre az év végén jár le a magánszínházat működtető Angolnyelvű Színház Közhasznú Alapítvány szerződése.

Magács László, a Merlin igazgatója az [origo]-nak elmondta, a főváros kereste meg őt az ötlettel. A tervekről a csütörtöki fő- és alpolgármesteri egyeztetésen fognak dönteni, Magács szerint azonban nem valószínű, hogy az utolsó pillanatban változtatnának az előkészített projekten, így reméli, hogy télen valóban költözhet a Merlin.

"Az Átrium jobb állapotban van, mint amire gondoltam" - mondta Magács, aki széleskörű belsőépítész-, építészgárdával mérte fel előzetesen az épület állapotát. Becslése szerint 400 millió forintba kerülne a felújítás. Több tervük van arra, hogy milyen forrásból lehetne előteremteni a rekonstrukcióhoz szükséges pénzt. Az egyik terv, hogy szponzort keresnek a projekthez; a másik lehetőség, hogy miközben a fővárostól kibérlik az épületet, intenzíven pályáznak uniós forrásokra. "Hihetetlen sok európai uniós forrás van, amelyeket jól be lehetne ebbe csatornázni" - mondta bizakodva Magács László.

Elképzelései szerint - ha az előzetes terveknek megfelelően a főváros valóban a Merlin rendelkezésére bocsátja a mozit - először csak a legszükségesebb átalakításokat végeznék el. Rendbehoznák a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot, és kifestenének. A nagyobb átalakításokat fokozatosan végeznék el, ahogy sikerül újabb forrásokhoz hozzájutni. A kezdeti korszerűsítéshez a főváros nyújtana anyagi segítséget, de ennek mértékéről is csütörtökön döntenek.

Magács László szerint "semmilyen architekturális elemet nem mozdítanának", a cél, hogy eredeti fényében mutatkozzon meg a műemlék épület. A színpadtechnika beépítésétől az eredeti építészeti elemek nem sérülnének - magyarázza elképzelését a Merlin vezetője. Szerinte az ideális az lenne, ha sikerülne "mindent leszedni, ami nem eredeti". Az Átrium mozit 1986-ban ugyanis a mozifunkciónak megfelelően korszerűsítették; a mozi a harmincas években épült, art deco-stílusban, Kozma Lajos tervei alapján. A mozit 2001-ben zárták be, azóta a filmszínházat csak egy-egy eseményre nyitották ki, kulturális céllal.

Magács tervei szerint a mozi előterében presszó működne. Az erkélyt eredeti funkciójában nem lehetne megtartani, mivel úgy tervezték, hogy onnan a vetítővásznat lehessen látni, egy színház esetében azonban fontos, hogy a színpad minden nézőtéri székről látszódjon. Januártól működne az új helyszínen a Merlin, de van olyan elképzelés is, hogy már ősszel is lenne egy-egy program az Átriumban. Magács László leszögezte, a színházi alapfunkció nem zárná ki a moziszerű működést; lennének vetítések is a moziteremben. Erre utal az új név is, az Átrium Film-Színház.

Magács elmondta, ezzel párhuzamosan a Merlin Színház a fővárossal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében az egyéb kategóriából a többi fővárosi színházzal megegyező rangba, kiemelt kategóriába kerülne.

Magács László arról egyelőre nem tud, mi fog történni a Merlin jelenlegi, Gerlóczy utcai épületével jövőre. Elmondta, több elképzelés is született, de az épület sorsáról szintén csütörtökön fognak dönteni.