Színház a zsidó paranoiáról

gólem színház lefitymálva
Vágólapra másolva!
Szeptember 24-én Vinnai András Lefitymálva című darabjával indítja az évadot a Gólem Színház Lukáts Andor, Nagy Mari, Schmied Zoltán, Bánki Gergely és Huzella Júlia főszereplésével. A darab kritikus hangvételű, és a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól.
Vágólapra másolva!

"A Tesco teteje azért lapos, hogy Tess és Cohen oda szálljanak le helikopterükkel, hogy átvegyék Magyarországon is a gazdasági irányítást", "a Moszad cápákat küldött Egyiptom partjaihoz, hogy megharapják az ottani turistákat" és "a zsidók jobban értenek a pénzhez" - ehhez hasonló válaszok érkeztek be a Gólem Színházhoz, amikor arra kérték az embereket, küldjenek nekik zsidósággal kapcsolatos sztereotípiákat és közhelyeket.

Fotó: Garamvári Gábor
A képre kattintva láthatja galériánkat!


A nyilvános felhívásra beérkező anyaggal a színház a drámaíró Vinnai Andrást kereste meg, hogy gyúrjon belőle darabot. Ennek az eredménye a Lefitymálva című előadás, amellyel az volt az alkotók célja, hogy a humor segítségével lehessen szembesíteni a különböző, sokszor öröklött előítéleteket hordozó feleket abszurd berögződöttségeikkel.

A darab iróniával láttatja zsidó közösség mániát is, amelyek a holokauszt-szakértő Rosenzweigberger és a zsidó szervezeti vezető Horovitzné karakterein keresztül jelennek meg. Ezenkívül felbukkan még az előadásban egy paranoiás, aki minduntalan attól fél, hogy rasszistának bélyegzik; és a barátja, akinek pedig a zsidó konspiráció a rögeszméje. De kap egy pofont a békítő szerepét magára vállaló pacifista is, aki lózungokkal próbálja megtéríteni az antiszemitát.

"A készülő színdarab (...) bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő" - mondja az előadásról az írója. "Egyszerre holokauszt-tagadó és tartja a holokausztot az aduásznak, amit bármikor elő lehet rántani a pakliból. Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat."

A darabban szerepel a Nemzeti Színház színésznője, Nagy Mari, az egykori krétakörös Bánki Gergely, a Tűzvonalban című tévésorozatból ismerős Schmied Zoltán, valamint Lukáts Andor és Huzella Júlia. A zenét Szabó Simon szerezte, rendező: Borgula András. A Gólem Színhűáz produkcióját a Ráday utcai Sanyi és Aranka Színházban lehet megnézni.