Tarlós szerint hangulatkeltés a színházigazgatók tiltakozása

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester visszautasította, hogy "politikai területszerzésből" nevezte volna ki Dörner Györgyöt az Új Színház élére. A levélben tiltakozó színházigazgatókat hangulatkeltéssel vádolta a főpolgármester.
Vágólapra másolva!

"Meggondolatlannak, hangulatkeltőnek és méltatlannak" tartja Tarlós István a Magyar Színházi Társaság nyílt levelét, amelyben a társaság elnökségének nevében Csizmadia Tibor elnök bírálta, hogy a Fővárosi Önkormányzat a többségi szakmai javaslat ellenére döntött az Új Színház igazgatói kinevezése ügyében.

A budapesti főpolgármester pénteken írt válaszlevelet a Magyar Színházi Társaságnak, amelyet a színházi érdekszervezet vasárnap eljuttatott az MTI-nek. Eszerint Tarlós István azt írta, megdöbbenéssel olvasta a levelet, visszautasítja az abban foglaltakat, vitatja, hogy "politikai célú területszerzésről" lenne szó, illetve "öntelt és elbizakodott gesztusnak" véli, hogy az elnök a választópolgárok összességének a nevében ír. "Ön szerint 'politikai célú területszerzés', hogy összesen két változtatást hajtottunk végre a színházak vezetésében?" - olvasható a főpolgármester levelében.

A Magyar Színházi Társaság azt nehezményezi, hogy a korábbi döntésekkel ellentétben most indoklás sem jelent meg a főpolgármesteri hivatal részéről. Kifogásolják továbbá, hogy a meggyőző arányú, szakmai indokokkal alátámasztott ajánlás ellenére (a bizottság 6:2 arányban a másik pályázót támogatta) a fenntartó más döntést hozott, és ismételten egy ismeretlen tartalmú pályázatot ítélt győztesnek a széles nyilvánosságot kapott másik pályázattal szemben.

A fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt mondta még szombaton az MTI-nek, hogy Tarlós István főpolgármester lezártnak tekinti "a fővárosi színházigazgatók kinevezése körül kialakult vitát". Szűcs Somlyó Mária szerint a városvezetés azt tartja elfogadhatatlannak, hogy a "legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból".