Fábry és Hajós bemutatták, hogyan ne vitázzanak az iskolások

Vágólapra másolva!
Fábry Sándor és Hajós András televíziós hírességek vitája nyitotta meg a Szóval?! nevű országos középiskolai vitaversenyt, amelynek végső célja, hogy a demokratikus vitakultúrát fejlessze a magyar diákok körében. A csütörtökön induló versenyen a csapatoknak egy-egy EU-val kapcsolatos kérdés mellett, illetve ellen kell érvelniük. Hajós és Fábry az egységes EU-ról vitáztak.
Vágólapra másolva!

A Szóval?! nevű vitaverseny szervezői a középiskolások vitakultúráját és ezáltal a "demokratikus kultúrát" fejlesztenék Magyarországon. A cél "a fiatalok érvelési és kommunikációs készségfejlesztése, valamint európai uniós tudásának bővítése egy szórakoztató stratégiai játék segítségével" - derült ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, a Millenárison található Európa Pontban. Tavaly rendezték meg először, az idei verseny a második.

Épp az ellenkezőjét mutatták be

"Vitatkozni jó dolog, kinyilatkoztatni pedig unalmas, ha kinyilatkoztatok, egyedül vagyok" - mondta a sajtótájékoztatón Győri Enikő Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár, aki szerint a "nyitottság, érdeklődés, humor, irónia és önirónia, a prekoncepció hiánya" az értelmes vita elengedhetetlen elemei. Majd felvezette a két tévés hírességet, Hajós Andrást és Fábry Sándort, akik - mint mondta - "a humornak is nagymesterei".

A két tévés celeb Az egységes EU egy utópia tételmondatot kapta, szerepük szerint kellett az állítás mellett vagy ellen érvelniük - félidőben pedig cseréltek. Hajós és Fábry szerepjátszása a fenti videóban megtekinthető, elég legyen annyi, hogy a két tévés showman barokkos körmondatokban, szóvirágokkal tűzdelt metaforákban, indulatosan és nyugodtan fogalmazta meg a szerepének megfelelő érveket és ellenérveket. Visszatérő elem volt a ropi- és nádszál-metafora.

Összességében azonban épp az ellenkezőjét mutatták be annak, amit a diákoktól a verseny vár majd, azaz egy "manapság lépten-nyomon hallható, toposzokban gazdag anti-vitát celebráltak" - ahogy a végén Fábry Sándor összegezte produkciójuk tanulságait. Azt is megígérte, hogy az április 30-i döntő első két helyezettjét meghívja a műsorába. Hogy az egységes EU-t támogató vagy ellenző érvelés nyert-e, tapssal döntötték el a sajtó jelenlévő képviselői, a támogató nyert.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Hajós és Fábry vitájával népszerűsítik a versenyt

A vitaverseny csütörtöktől április 26-ig összesen három fordulón át tart majd, az előválogatás határideje február 2. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat kapnak a versenyzők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. A vita közönség előtt zajlik majd, a vita tételmondatát a háromfős csapatok minden tagja megkapja. A csapatoknak négyszer két percben lesz lehetősége az érvelésre. Félidőben a tévés showmanokhoz hasonlóan pedig szerepet cserélnek. Az győz, aki a bírálóbizottság szerint jobban érvelt.

A verseny az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium közös kezdeményezése. Az eseményt az Európai Bizottság finanszírozza, idén 175 ezer euróval. 2011-ben 171 középiskolás csapat vett részt a vetélkedőn.

Ebben a részvételre buzdító videóban látható, hogy divatos zenészek és színészek mit gondolnak a vitatkozásról és kivel vitatkoztak utoljára. A versenyről itt lehet részleteket elolvasni.