Boldog ingyenes születésnapot!

Alternatív Happy Birthday, Free Music Archive
Vágólapra másolva!
A világ legismertebb dalát, a Happy Birthdayt szerzői jog védi. Készült rengeteg letölthető alternatíva: cuki, fura, káromkodó robotos.
Vágólapra másolva!

Elsőre meglepő lehet, hogy a Boldog szülinapot / Happy Birthday - ami hivatalosan a világ legismertebb angol nyelvű dala - a szerzői jog által védett, mégpedig az Egyesült Államokban 2030-ig, Európában 2016-ig. A dalt 1893-ban írta két óvónő, Patty és Mildred J. Hill; céljuk az volt, hogy olyan egyszerű dallamot alkossanak, amit a gyerekek is könnyen tudnak énekelni. Bár néhány éve nagy figyelmet keltett - mi is írtunk róla - egy jogász tanulmánya, amely szerint már régesrég le kellett volna járnia a védettségnek, senki nem ment ezzel bíróságra, és az 1990 óta jogtulajdonos Warner mai napig szedi érte a pénzt. Persze ha valaki otthon elénekli, annak nem kell fizetnie, viszont a nyilvános előadásért igen. (Bővebben lásd itt.) Így például ha egy filmszereplőnek szülinapja van, akkor 10 ezer dollárt kell fizetnie a készítőknek, ha ezt akarják énekeltetni a buliján. Ezért van, hogy mindenféle egyéb, saját dalokhoz folyamodnak, amikből itt látható egy kis összeállítás.

Happy Birthday Alternatives in Film and Television from Free Music Archive on Vimeo.

A rovatunkban sokszor hivatkozott nagyszerű Free Music Archive és a világ legjobb rádiója, a WFMU szerint itt az ideje, hogy letaszítsák a trónról a Happy Birthdayt, vagy legalábbis meggyengítsék az uralmát. Ezért 2012 decemberében pályázatot írtak ki alternatív szülinapi dalok készítésére. A feltétel csak annyi volt, hogy az alkotást bárki szabadon felhasználhatja. A zsűriben ott volt a szerzői jog jelenlegi rendszerének legnevesebb bírálója, Lawrence Lessig, valamint Ira Kaplan (Yo La Tengo) és Greg Saunier (Deerhoof) és mások. Most hozták meg döntésüket: itt meghallgatható, letölthető a három nyertes dal; alább az első helyezett. Nem megrázó erejű műalkotások, hanem egyszerű, kedves dalocskák abban a témakörben, hogy: boldog születésnapot kívánunk! A nyertes számokat a WFMU terjeszti is: digitálisan és cd-n eljuttatják egy csomó helyre, ahol szükség lehet rá: filmstúdiókhoz, színházakhoz, cserkészcsapatokhoz, étteremláncokhoz stb. stb. Nem kizárt, hogy a masszív kampány következtében tényleg meg fognak szólalni a nyertes számok jó néhány helyen, no persze elsősorban az Egyesült Államokban. (De az előbbi linken mindenki kérhet a csomagból.)

Az összes pályázó összes dala itt hallgatható meg és tölthető le: 142 dal majdnem két órában. Ha az ember elkezdi egyben meghallgatni, egyrészt nem fogja irigyelni a zsűrit, másrészt az a benyomása támadhat, hogy ha bármilyen hangokat egymás mellé teszel a megfelelő szöveggel, abból szülinapi dal lesz. Persze azért van sok kedves kis alkotás, gyerekdalosak, egyszálgitáros folkosak, country-sak, cuki indie-sek stb. Néhány gazdabban hangszerelt pop vagy éppen New Orleans-i jazz is előkerül; meg egy-két vicces és fura alkotás: lelkesen/őrülten kiabálós dal; dobgépes hiperamatőr rap; eszeveszettül káromkodó robot. A szabálytalan számok közül a legjobb az Elastro Brothers vízalatti, szürrealista és pszichedelikus (na jó, teljesen betépett) Ma mindenkinek szülinapja van című műalkotása.