Visítás a tornateremben - a Söndörgő a mezőzombori általános iskolában

Söndörgő zenekar iskolai koncertje Mezőzomboron
Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel kilenc óra: öt zenész a tornaterem sarkából kialakított színpadon hangol, épp beállás van. A kicsengetéssel nemcsak a szünet veszi kezdetét, hanem a Söndörgő zenekar 45 perces fellépése is - sok gyerek számára az első koncert, amit életében lát.
Vágólapra másolva!

Ez a Söndörgő School Túra című iskolai turnéjának hetedik állomása. Mezőzomborban vagyunk, egy 2500 lakosú, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben, Szerencstől 6, Miskolctól 41 kilométerre. A tehetősebb szülők a gyerekeiket a szerencsi iskolába járatják, néhány itt élő szerint azért, hogy ne kelljen egy osztályba járniuk a cigánygyerekekkel.

A tanév végéig tartó koncertsorozat célja az, hogy olyan, kulturálisan hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekekhez juttassa el ingyen az élő koncert élményét, akik amúgy nem láthatnának ilyet. Főleg a magyarországi szerb és horvát kisebbség zenéi szólalnak meg. A gyerekek az első másodperctől veszik a lapot, már az első szám végén hatalmas ujjongással, visítással reagálnak. A lelkesedés a koncert végéig kitart, és nem lankad akkor sem, amikor a számok között kis elméleti oktatás jön, majd tovább fokozódik, amikor megjelenik a színpadon a harmonika. A Söndörgő júniusig kb. 40 iskolát keres fel országszerte - és indul koncertezni délután négy helyett reggel 4-kor. Tapasztalataikból a tervek szerint kisfilm készül majd.