Örökségőrzés vagy popzenei nekrofília?

Örökségőrzés vagy popzenei nekrofília? Michael Jackson hologramja a Billboards Music Awards 2014-en
Vágólapra másolva!
A hologramként visszatérő, és új lemezt megjelentető Michael Jackson távolról sem az egyetlen, aki halálában is kénytelen folytatni a karrierjét. Tíz felvétel, amelyen halott popsztárok énekelnek együtt élőkkel, gyerekek dalolnak fiatalon elhunyt szüleikkel, zenekarok a példaképükkel.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson vadonatúj dallal szerepel a slágerlistákon! Mindezt úgy, hogy már lassan öt éve meghalt. A zeneipart ugyanis nem lehet csak úgy otthagyni, és mivel Jacksonnak igen terjedelmes kiadatlan dalgyűjteménye maradt a raktárakban, van is miből válogatnia az énekes hagyatékát gondozó kiadónak, az Epicnek. Így a most megjelent Xscape már a második posztumusz albuma Jacksonnal a 2010-es Michael után, és a várakozásoknak megfelelően jól is szerepel az eladási listákon. Ugyanez már nem mondható el a kislemezdalnak választott Love Never Felt So Good-ról, amelyben hiába énekel még Justin Timberlake is, egyelőre közel sem akkora siker, mint azt várták tőle.

Ettől még Michael Jackson nagyon is itt van velünk, olyannyira, hogy a hétvégén hologramként is megidézték a Billboard-díjkiosztón Las Vegasban, és ezzel párhuzamosan újra fellángolt a vita is arról, etikus-e egy halott zenész félkész dalait felhasználó számokat eladni a rajongóknak. Elvégre Jackson nem ebben a formában szerette volna megjelentetni ezeket a dalokat, be sem fejezte őket, ráadásul nem is az egykori zenésztársai, hanem keresett mai producerek tették meg ezt helyette. Nem véletlenül van jó pár olyan egykori nagyság, akinek az örökösei nem is engedik, hogy a félkész dalaikhoz bárki is hozzányúljon. Ugyanakkor szólnak érvek a popzenei nekrofíliának csúfolt megoldás mellett is, hiszen az elhunyt zenész népszerűségét és ismertségét is növelheti egy-egy posztumusz dal.

Összegyűjtöttünk tíz ilyen számot, de hogy ezek mennyire sikerültek jól, azt mindenki döntse el maga.

1. The Beatles: Free as a Bird (1995)

Ugyebár a Beatles 1970-ben feloszlott, tíz évvel később pedig Mark David Chapman agyonlőtte John Lennont. Milyen új Beatles-számról beszélünk akkor? Jó a kérdés, de Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr úgy döntöttek, hogy ha már így összegyűltek hárman az Anthology válogatás ürügyén, jó lenne megidézni valahogy Lennont is. Végül Yoko Onótól kaptak négy demót néhai férje hagyatékából, és közülük elsőként a Free as a Birdre esett a választás. Lennon az eredeti szalagon zongorán kíséri magát, ezt kellett feldúsítania a zenekarnak és az egykori ELO zsenijének, Jeff Lynne producernek. Megbeszélték, hogy úgy csinálnak, mintha Lennon „csak kiugrott volna ebédelni", és szépen mindenki hozzátette a magáét: vokált, gitárt, basszust, billentyűsöket, dobot, Harrison még szólózott is egyet. A dal persze igencsak megosztotta a közönséget, de igazából nem lóg ki nagyon az életműből, sikeres is lett, és mára talán még az egykori puristák is megbékéltek vele.

2. The Doors: Ghost Song (1978)

Bár a Beatles példája a legismertebb, de korántsem McCartneyék voltak az elsők, akik halott társuk daltöredékeiből csináltak számot. Hét évvel Jim Morrison halála után a Doors még élő tagjai – Ray Manzarek, Robby Krieger és John Densmore – újra összegyűltek, hogy az énekesük után maradt spoken word felvételeket (tehát gyakorlatilag verseket) megzenésítsék. A kísérletből egy teljes album született An American Prayer címmel, amely platinalemez lett, a rajongók örültek, bár természetesen nem mindenki, sőt, a korai Doors-lemezek producereként dolgozó Paul Rothchild egyenesen „Jim Morrison megerőszakolásának" nevezte a lemezt, és ahhoz hasonlította, mintha egy Picasso-festményt bélyegnagyságú darabokra vagdosnának szét, és úgy ragasztanák ki egy szupermarket falára. Szerinte Morrison egyáltalán nem a Doorsnak szánta azokat a verseket, és egykori társai gyakorlatilag kiárusították őt.

3. Jim Reeves és Patsy Cline: Have You Ever Been Lonely? (1981)

A halott énekesek igazi terepe azonban a duett, jellemzően egy még élő sztárral, noha a műfaj első igazi klasszikus dalában mindjárt két halott énekest is hallhatunk. Jim Reeves és Patsy Cline egyaránt a country szupersztárjai voltak, és mindketten fiatalon, repülőgép-balesetben vesztették életüket: Cline 1963-ban, Reeves egy évvel később. Életükben sohasem dolgoztak együtt, ám a halálukban igen, miután külön-külön mindketten elénekelték ezt a countrysztenderdet, és '81-ben a keverőpult végre összehozta őket. A Have You Ever Been Lonely? nemcsak, hogy az év egyik legnagyobb countryslágere lett, de meghallgatván tényleg nehéz elhinni, hogy ez a két ember nem együtt énekli ezt a dalt.

4. Hank Williams Jr. és Hank Williams: There's a Tear in My Beer (1988)

A modern stúdiótechnika lehetővé tett olyanokat is, hogy zenészek pótolják azt, amit az élet elvett tőlük. Hank Williams Jr. például sosem énekelhetett együtt édesapjával, leginkább azért nem, mert az apja még harmincéves sem volt, amikor belehalt a mértéktelen ivásba és drogozásba. Harmincöt évvel az apja halála utána azonban már megtehette, hogy egy régi demójára ő is ráénekeljen, az egy szál gitáros felvételt rendesen feljavítva. A videoklipben is megjelennek mindketten, a dal pedig még Grammyt is kapott később.

5. Natalie Cole és Nat King Cole: Unforgettable (1991)

Ugyancsak egy szülő-gyerek duett, talán az egyik leghíresebb, melyben Natalie Cole 26 éve halott apjával énekelhet végre. Natalie egyéves volt, amikor az apja először elénekelte az Unforgettable című dalt, melynek aztán egy tíz évvel későbbi verziója szolgált a duett alapjául. A dal egy igazi standard, amit tényleg mindenki elénekelt, Aretha Franklintől kezdve Marvin Gaye-ig, de egyértelműen a Cole család verziója a leghíresebb, és talán a legborzongatóbb is. Később egyébként Natalie még kétszer megismételte a trükköt.

6. Buddy Holly és a Hollies: Peggy Sue Got Married (1996)

A Hollies természetesen sosem találkozott Buddy Hollyval, hiszen a tagok Holly tragikus halálakor még manchesteri középiskolások voltak, és évekkel később pont halott bálványukról nevezték el magukat. Az együttes aztán jóval később egy tribute albumra felvette Holly amúgy is posztumusz megjelent slágerét, amely a Peggy Sue című korábbi dalának folytatása. A Hollies (melynek régi tagjaiból akkor már csak Allan Clarke, Tony Hicks és Bobby Elliott szerepelt a zenekarban) egy modernebb hangzású szoftpop dallá formálta a számot, Holly hangjához remekül passzolnak a Hollies védjegyszerű vokáljai.

7. Michael Hutchence és Bono: Slide Away (1999)

Michael Hutchence öngyilkossága a következmények miatt sajnálatosan még ma is téma: élettársa, Paula Yates, majd az ő lánya, Peaches Geldof halála mind az INXS-énekes beindította tragikus láncolat részei. A korai halál abban is megakadályozta Hutchence-t, hogy befejezze szólólemezét, így a feladat a volt Gang of Four-gitárosra, Andy Gillre és a producer Danny Saberre hárult. A cím nélküli album Hutchence halála után két évvel jelent meg, és az énekes barátja, Bono segített befejezni a félbehagyott Slide Away-t, amelyhez plusz szöveget is írt, és így végre létrejöhetett kettejük duettje.

8. Lauryn Hill és Bob Marley: Turn Your Lights Down Low (1999)

Az 1981-ben meghalt Bob Marley és Lauryn Hill természetesen sosem találkoztak, ám Hillnek a reggae királyának fiától, Rohan Marleytól öt gyereke is született, és így joggal érezhette úgy, hogy ő is része lenne a népes Marley családnak. Amikor 1999-ben aztán megjelent Marley dalaival egy remixalbum, melyen mai művészek működtek közre, a Hill énekelte Turn Your Lights Down Low lett a kislemezdal. Az eredeti verzió Bob Marley Exodus című lemezén jelent meg, de abból nem lett sláger (igaz, volt helyette azon a lemezen elég), Hill és Marley hiphopos/R&B-s beütésű duettjéből viszont igen. És itt nem csak arra célzunk, hogy ez lett Lauryn Hill egyetlen listavezető dala Új-Zélandon.

9. 2Pac és The Notorious B.I.G.: Runnin' (2002)

Ez egy kicsit csalás, mert a két rapper valóban közösen dolgozott ezen a számon, ám csak évekkel az erőszakos haláluk után jelent meg. Tupac Shakurnak eleve elképesztő mennyiségű anyaga jelent meg a halála után: összesen hat szólólemez, és akkor a Tupac: Resurrection című soundtrack albumot még nem is számoltuk. Ezen szerepel a Runnin' is, amely ugyebár azért tragikus, mert mindketten az egymással folytatott, elmérgesedő harcba haltak bele, miután ők lettek a keleti és nyugati part közötti rivalizálás legmeghatározóbb egyéniségei. A két rapóriás először csak a számok szövegében csapott össze, majd '96-ban Tupac, '97-ben pedig B. I. G. kapott halálos lövést, bár az indíték egyik esetben sem derült ki egyértelműen.

10. Susan Boyle és Elvis Presley: Oh Come All Ye Faithful (2013)

A halott énekesek duettjeinek legnagyobb felvevőpiaca egyértelműen a karácsonyi sztenderdeket évente újjáértelmező lemezek év végi vására. Ugyancsak keresettek az úgynevezett crooner generáció nagyjai, Frank Sinatrától Dean Martinig már nem egy posztumusz duettet adtak a világnak. Nem kerülhette el a sorsát Elvis Presley sem, aki az emlékezetes tehetségkutató-felfedezettel, Susan Boyle-lal énekel duettben egy régi karácsonyi dalt. Ki gondolta volna, hogy ez az antisztár külsejű skót asszony fog az első brit énekesként duettet énekelni Elvisszel?