A korrupcióról ír a Nobel-díjas szerző

Vágólapra másolva!
Mo Jen Nobel-díjas kínai író bejelentette, hogy a korrupciót választotta következő műve témájául.
Vágólapra másolva!

A világhírű szerző a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának honlapján csütörtökön megjelent interjúban elmondta: új munkájában azzal foglalkozik majd, hogy "a hatalom, a pénz és más kísértések mindenkit próbára tesznek" és "minden lélek próbakövei".

Kína problémái

Mo Jen úgy véli, írásának mély hatása lehet, mert morális és jogi szempontból is vizsgálja a korrupciót. Hozzáfűzte, hogy nem akarja megkerülni Kína problémáit a művében. Még nem fogott bele az írásba, de reméli, hogy mélyreható és sikeres alkotás kerül ki a kezéből, mint mondta, ez formáját tekintve akár színmű, akár regény is lehet.

Az 59 esztendős szerző néhány korábbi művében keményen kritizálta a Kínában tapasztalható korrupciót és bürokráciát. Mo Jen - akinek ez az írói neve, és azt jelenti: aki nem beszél - történeteit kezdetben szülőfaluja, a kelet-kínai Kaomi és az ott élő emberek ihlették, az író azonban manapság már Pekingben él. Nyugaton az 1980-as évek végén ismerték meg a nevét, a Vörös cirokmező című könyvéből Csang Ji-mou forgatott filmet, amelyet a Berlinalén a legjobb alkotásnak járó Arany Medve-díjjal tüntettek ki.

Hallucinatorikus realizmus

A Nobel-díjat 2012-ben vehette át. Az elismerés akkori indoklása szerint Mo Jen egy sajátos műfaj, a "hallucinatorikus realizmus" révén ötvözi a meséket, a történelmet és a jelent. Olyan világot teremtett a fantázia és a valóság, a történelmi és társadalmi síkok keverékéből, amely komplexitásában Márquez és Faulkner munkáira emlékeztet.