Fellázadtak Fekete Györgyék térnyerése ellen

MMA közgyűlés
Budapest, 2015. május 28. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszél az MMA első idei rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2015. május 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Tizennyolc szakmai szervezet fejezte ki aggályait, és írt levelet többek között Orbán Viktornak.
Vágólapra másolva!

Például a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége és a Történelemtanárok Egyesülete is aláírta azt a november 9-i levelet, amiben a művészeti szervezetek sérelmezik a Nemzeti Kulturális Alap átalakítását és ezzel a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia térnyerését is.

Fekete György keze egyre több helyre elér Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt írják, hogy a kedden benyújtott, a Magyar Művészeti Akadémia hatalmát az NKA autonómiájának rovására növelő törvényjavaslatot

nem előzte meg szakmai egyeztetés.

„Úgy látjuk, a Nemzeti Kulturális Alapot, különösen a kuratóriumi delegálási rendszert érintő változások éppen az intézmény eddigi függetlenségét veszélyeztethetik, miközben az nem szorul ilyen jellegű reformokra” – írják közös levelükben, amit a Magyar Nemzet online közölt.

A fejük felett döntenek

A szervezetek azt kérik, hogy ne döntsenek érdemi szakmai egyeztetés nélkül róluk, mert ők azok, "akik nap mint nap a magyar kultúra és tudományosság érdekében tevékenykednek", és adjanak nekik lehetőséget az érdemi reakcióra.

Az aláíró szervezetek

Artus Kortárs Művészeti Egyesület
Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete
Fiatal Fotóművészek Stúdiója
Fiatal Írók Szövetsége
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Független Előadó-művészeti Szövetség
József Attila Kör
Lábán-Rudolf díj kuratórium
Magyar Bábművészek Szövetsége
Magyar Írószövetség
Magyar Műfordítók Egyesülete
Magyar Színházi Társaság
Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége
Magyar Zenei Tanács
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Szépírók Társasága
Színházi Kritikusok Céhe
Történelemtanárok Egyesülete

A levelet többek között a miniszterelnöknek és az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak, a kultúráért felelős államtitkárnak, Hoppál Péternek küldték el.

Fekete György megkerülhetetlen lesz

A törvényjavaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be kedden az országgyűlésnek. Ahogy azt korábban megírtuk, ha megvalósul a tervezet, a Magyar Művészeti Akadémia megkerülhetetlen lesz a kultúrára szánt források elosztásában, hiszen a szakmai kollégiumok egyharmadát ők fogják delegálni.

Nő a befolyása a Nemzeti Kulturális Alapban Fotó: Origo

A stratégiai döntéseket hozó NKA-bizottságba és a támogatási igényekről döntő művészeti kollégiumokba a jövőben nem az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, hanem

  • harmadukat a miniszter saját hatáskörben,
  • harmadukat az MMA.
  • és csak harmadukat a többi művészeti szervezet.

Ez azt jelenti, hogy az egységes szakmai fellépés sem lesz elég semmire, ha a kormány és a kormány által köztestületté emelt MMA együtt szavaz.

Az MMA kulturális életben elfoglalt helye

A módosító indoklásában az áll: az MMA kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak felosztásáról döntő testületekben, a szakmai kollégiumi munkában, a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen.

A módosító szerint

az NKA alelnökét a miniszter ezentúl az MMA elnöke véleményének kikérésével nevezi ki.

A tervezet hangsúlyozza azt is, hogy az NKA törvény módosítása az MMA-nak a művészeti életben elfoglalt kultúrstratégiai szerepének megerősítését szolgálja.

L.simon László és Fekete György Fotó: Szabó Balázs [origo]

A Nemzeti Kulturális Alap idén hétmilliárd forintot osztott szét kultúrára, szakmai alapon. A szervezet szakmai önállósága ezért kulcskérdés, most ez fog sérülni, ha megvalósul a kormány terve.

Balhé volt a közgyűlésen

A Magyar Művészeti Akadémia a múlt héten tartotta a második éves közgyűlését. Fekete György beszédét megzavarta Gulyás Márton civil aktivista, aki nyílt vitát követelt az MMA térnyeréséről és a szóban forgó törvénytervezetről. Gulyást az akadémikusok indulatos bekiabálásai közepette taszigálták ki az épületből a biztonságiak.

Az esetről videó is készült, amin szitkozódás és zsidózás hallatszik. A balhéről itt számoltunk be hosszabban.

A közgyűlést megzavaró Gulyás Mártont kivezették, közben leesett a színpadról. A kép a tavalyi Norvég-alapos tüntetésen készült Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Márton mindezek után egy blogon ímélhadjáratot hirdetett az MMA ellen. Felhívásában arra buzdította szimpatizánsait, hogy levélben követeljék Fekete Györgytől, hogy vállalja a nyílt vitát az akadémia szakmai és gazdasági működéséről.

Az MMA-t a közgyűlés másnapján, tehát november 6-án levélben kérdeztük meg, mit gondolnak a közgyűlésen történtekről, Gulyás kivezetéséről, és kívánják-e kommentálni a videón hallatszódó szidalmakat.

Mostanáig nem kaptunk választ. Ha véletlenül mégis érkezik, frissítjük cikkünket.