Romániában is van már magyar nyelv napja

Orbán Viktor és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese sajtótájékoztatót tart Szatmárnémetiben
Szatmárnémeti, 2014. május 22. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese sajtótájékoztatót tart Szatmárnémetiben, a püspöki palota parkjában 2014. május 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Mostantól díjjal honorálják a legjobb nyelvművelőket a magyar nyelv napján Romániában.
Vágólapra másolva!

A nyelvművelő munka elismerésére alapít díjat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a szövetség által létrehozott Communitas Alapítvány. A jutalmat 2016-tól évente ítélik majd oda, és november 13-án, a magyar nyelv napján szervezett ünnepségen adják át egy olyan romániai magyar személyiségnek, akinek a kultúra területén kifejtett tevékenysége a nyelvművelés szempontjából is értéket jelent.

Dsida és Kacsó szellemi utódai

"A díjjal azok munkáját szeretnénk méltányolni és egyben népszerűsíteni is, akik anyanyelvünk művelésében kiemelkedők, akik a nyelvet folyamatosan újrateremtik és ezzel az alkotómunkával egy egész közösség is azonosulni tud. A romániai magyar kultúrának sok olyan személyisége van, aki méltán nevezhető Dsida Jenő vagy Kacsó Sándor szellemi utódjának. Őket, alkotómunkájukat szeretnénk évente megünnepelni a magyar nyelv napján" - mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a díjról.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Forrás: MTI/Balázs Attila

Klaus Iohannis román államfő november 11-én hirdette ki azt az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, ami

Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át.

1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. A magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává.

A magyar tannyelvű iskolák ünnepelnek

A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül szavazta meg, októberben pedig a képviselőházban 264-en támogatták, tízen ellenezték, míg 19 képviselő tartózkodott. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által közösen kezdeményezett jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak.

A tervezet kitér arra, hogy a közmédia is sugározhat az ünnepre hangoló műsorokat. A törvény kihirdetése után a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.