Női múzeumot nyit a Pussy Riot

amnesty libri
Nadezhda Tolokonnikova (L) and Maria Alekhina members of the Russian punk rock band Pussy Riot pose for photographs at Amnesty International UK headquarters in East London on November 14, 2014, before speaking at a reception with activists who campaigned for their release from prison. AFP PHOTO / ANDREW COWIE
Vágólapra másolva!
Új projekten dolgozik a Pussy Riot, női múzeumot nyitnának Montenegróban. Az egyik tagjuk szerint mostanra punk kollektívából globális ellenálómozgalommá váltak.
Vágólapra másolva!

Különleges kiállítóteret hoznak létre Montenegróban, Marija Aljokina, a Pussy Riot egyik tagja beszélt erről az Artnetnek. A kiállítás munkacíme:

Új Balkáni Nők Múzeuma.

A tárlatra kizárólag női alkotók munkáit válogatják be, ahogy az összes kurátor és munkatárs is nő lesz. Nőknek, nőktől, nőkről - fogalmazott Aljokina. A nyitás napja még bizonytalan.

A Pussy Riot két tagja, jobbra Aljokina Forrás: AFP/Andrew Cowie

"Sok ember nem meri elmondani a véleményét a médiában és a köztereken, mert attól fél, hogy börtönbe zárják" - mondta a művész a montenegrói projektről.

Globális mozgalom lett

Aljokina szerint a Pussi Riot egy punk kollektívából mostanra globális ellenálló mozgalom lett. "Amikor más országokba utazunk, mindig találkozunk olyan emberekkel, akik valójában a Pussi Riot tagjai. Ez így jó, nem kell semmilyen hivatalos tagság.

A legmenőbb múzeumok egyébként valóban elfogadhatatlanul férfiközpontúak. A világ legnevesebb modern művészeti múzeumaiban, a Guggenheimben, a Tate Modernben vagy a Pompidou-ban 14-25 százalék között van a női művészeknek szentelt önálló kiállítások aránya.