Nem öröm az öltözködés Angela Merkel számára

MerkelRuhatára
Berlin, 2014. december 31. Képösszeállítás, amelyen Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőiből látható egy-egy kép: 2005-2009 (felső sor, b-j), 2010-2014 (alsó sor, b-j) (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A magyar tervező kevesebb hamburgi hűvösséget, több müncheni életigenlést és jó adag berlini kozmopolitizmust vinne a kancellár asszony öltözködésébe.
Vágólapra másolva!

Ezek a megnyilvánulások persze azt is jelentik, hogy Angela Merkel öltözködési stílusáról nem sokat lehet mondani. Kiszámítható, állandó és csöppet sem izgalmas. Szándékolt és következetes színessége ellenére a kancellár megjelenése szögletes és statikus, inkább a sehogyan sem öltözködő politikusok népes táborát gyarapítja, semmint a jól és kitaláltan öltözködők szűk elitjét.

Ebben a ruhában érkezett Merkel Budapestre

A mai outfit tökéletesen illeszkedik az eddigi sorba, de rövidebb állású a zakója, sikkesebb, ünnepélyesnek mondanám. A zakó méregzöld színe komoly és határozott személyiségre utal, a fekete top és nadrág a Merkel-style állandó darabjai.

Ebben a ruhában érkezett Angela Merkel Budapestre Forrás: MTI/Illyés Tibor

Láttam egy kézcsókos fotót is, a kancellár keze magasabban volt a diplomáciában elfogadottnál, a régi időkben ezt már bizalmasnak nevezték. Az boztos, hogy jobb mint egy kézrázás. Van benne elegancia, de ugyanakkor közvetlenség is.

A sehogyan sem öltözködő politikusok népes táborát gyarapítja Forrás: MTI/EPA/DPA/

A megjelenésünk árulkodik a világhoz való viszonyunkról

Pár hete egy emberi értékekre különösen érzékeny barátom hosszan fejtegette, hogy

hiszen az ilyen nagyságok túllépnek a hétköznapin, nem megítélhetők a megszokott klisék alapján.

Példaként felhozta az itthoni szellemi világ nem egy akrilpulóveres kiválóságát, a nehezen meghatározható elit neves tagjait, de még pár közszereplőt és politikust is ide sorolt.

Persze én ezt máshogy látom. Igazat adok abban, hogy egy ember nem attól lesz minőségi vagy hiteles, sőt még stílusos sem, hogy drága és főleg jól beazonosítható darabokat visel, viszont

Az európai politikában volt pár kiválóan öltözködő szereplő az utóbbi évtizedekben, olyan nők és férfiak, akik nem csak tetteikkel, de stílusukkal is korszakot teremtettek. Gondolok itt a korábbi német kancellárra, Helmuth Schmidtre, Gerhard Schröderre vagy a mindig makulátlan Thatcher asszonyra, Fabius francia kormányfőre, Sárközy elnökre, Berlusconira, a sokak szemében stílusikon VI. Fülöp spanyol királyra, valamint Európa nagyasszonyára, Erzsébet királynőre, aki konzervatív stílusa ellenére mindig tökéletes és kitalált, és ezáltal emlékezetes.

Az öltözködés a kancellár számára láthatóan nem öröm

Merkel évtizedek óta férfivilágban, keresztény-konzervatív környezetben mozog. Puritanizmusa közismert, személyiségétől, habitusától távol áll az a nőtípus, aki ruházatával, stílusával kíván hatást elérni.

Puritanizmusa közismert Forrás: MTI/EPA-DPA/Lukas Schulze

Az a benyomásom, hogy a kancellárasszony nem akar klasszikus értelemben nőiesen öltözni, nem szereti a női sikk jól bevált elemeit, ellentétben például Christine Lagarde-dal (volt francia pénzügyminiszter, jelenleg a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója), aki a pénzvilág nagyágyúi között tökéletes nőies eleganciával és – Merkelhez hasonlóan – nyilván kőkemény akarattal érvényesül.

A német kancellár ruháinak szabása, ruhatárának elemei a jól ismert férfiklasszikusok amolyan nőre illesztett verziói. Leginkább nadrágban és attól elütő blézerben jár, megjelenése szándékosan alakított és professzionálisan felépített, elemei és színvilága kitaláltak, és bár szűk keretek közt mozog, állandósága miatt hiteles és illeszkedő.

Leginkább nadrágban és attól elütő blézerben jár Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Nincs egyszerű dolga a hamburgi Bettina Schoenbachnak, aki a kancellár kedvenc tervezője és tanácsadója, hiszen egy olyan közéleti embernek kell megújuló ruhatárat kitalálnia, akinek az öltözködés szemmel láthatóan nem öröm, csak szükségszerűség. A német lapok eleinte sokat bírálták a kancellár „sótlan és unalmas”, nem egyszer „darabosnak és sikktelennek” nevezett megjelenését, de az évek alatt megszokottá vált a Merkel-style, ha nem lenne, szinte hiányozna az unalmas politikai palettáról.

Ruházatából hiányzik az életigenlés és a kozmopolitizmus

Angela Merkel hivatalos megjelenései során következetesen egyenes szabású nadrágot, középmagas cipőt, egyszerű szabású, de legtöbbször élénk színű kabátot visel, leginkább blúz vagy ing nélkül, toppal. Ez a korábban pasztell, napjainkban pedig friss árnyalatokat használó színesség az egyik legjobban beazonosítható stílusjegye. Ezzel válik ki a mélyszürkét és fáradtkéket viselő politikusok közül, ami a férfiak megszokott munkaruhája lett az utóbbi ötven évben.

Ezzel válik ki a mélyszürkét és fáradtkéket viselő politikusok közül Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hannibal Hanschke

Érdemes lenne a mosott színeket, mint a vanília, a tompasárga vagy a halvány rózsaszín elhagynia, mert sápadt összhatást adnak neki. Merkel asszony nagyon német az öltözködésében is. Kiszámítható, megbízható, magabiztos és állandó. Személyiségéhez és karakteréhez tökéletesen illeszkedik az üzenet, amit ruházata sugall. Begombolkozottság és fegyelem, mindenfajta túlzás, lágyság, meglepetés és újszerű fordulat nélkül.

Szerintem egy jól megválasztott kendő, finoman illesztett ékszer, egyszóval némi törékenység hiányzik az egyenesen szabott, magasan gombolt kancellárkosztümök mellé. Kevesebb hamburgi hűvösséget és több müncheni életigenlést ajánlanék, megsózva egy jó adag berlini kozmopolitizmussal.

Az operarajongó Angela Merkel több mint húsz éve törzsvendég a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. A közönség és a sajtó úgy figyeli a kancellár megjelenését a Zöld-dombon, akár az Oscar-átadóra bevonuló filmsztárokét. Merkel 2014-ben azzal keltett feltűnést, hogy az előző évihez megtévesztően hasonlító kosztümben érkezett a Siegfriedre.
Most akkor ugyanaz vagy nem ugyanaz a ruha? A 2014-es verzió mintha egy kicsit fényesebb anyagból készült volna, ám a szabás teljesen azonos. Merkeltől egyébként nem idegen a ruha-újrahasznosítás eszméje. 2012-ben például azt a mélyen dekoltált, szintén kék ruhát húzta elő a gardróbjából, amelyet a 2008-as operaelőadáson viselt. Még a kiegészítőkön sem agyalt sokat, ugyanazt a nyakláncot és órát vette fel hozzá, mint négy évvel korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!