Nyolcvan éve nem láthattuk ezt a remekművet

rippl-rónai
Vágólapra másolva!
Csaknem másfél hónappal tovább, május 17-ig látható a Rippl-Rónai és Maillol - Egy művészbarátság története című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítást, amely eredetileg április 6-án zárt volna, eddig csaknem negyvenezren látták.
Vágólapra másolva!

Az MNG tárlata a két nagy hatású művész barátságát állítja középpontba, megidézve az 1890-es évek Párizsát, a modern művészet születésének időszakát is.

A mintegy kétszáz művet bemutató tárlaton Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művein kívül a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány képen keresztül.

Az 1899-ben Maillolról festett portré Forrás: wikipedia

A tárlaton látható Rippl-Rónai egyik főműve, az 1899-ben Maillolról festett portréja. A párizsi Musée d'Orsay gyűjteményéből érkező alkotást

Aristide Maillol festményei, grafikái, szőnyege és kisméretű szobrai - összesen mintegy harmincöt mű - a párizsi Fondation Dina Vierny - Musée Maillol támogatásának köszönhetően láthatók a tárlaton. A kiállításon Maillolnak és más Nabi-művészeknek a Szépművészeti Múzeumban őrzött rajzaival, grafikáival is találkozhatnak a látogatók.