Elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze

Kóti Árpád arckép, portré FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Kossuth-díjas Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY színész Debrecen, 2014. május 18.
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt 2014. május 17-én.
MTI
Debrecen, 2014. május 18. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kóti Árpád színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előtt 2014. május 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Életének 81. évében, vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész - közölte a debreceni Csokonai Nemzeti Színház vasárnap.
Vágólapra másolva!

A Békés megyéből származó Kóti Árpád életművének döntő része a debreceni színházhoz kötődött. Legismertebb címszerepei Ványa bácsi, Lear király, Dundo Maroje és Károli Gáspár.

A Jászai Mari-díjat 1978-ban kapta meg. 1985 óta érdemes művész, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2001-ben kiváló művész lett, 2014-ben Kossuth-díjat kapott, majd tavaly decemberben a nemzet színészének választották. Halálával a Csokonai Színházat és a magyar színjátszást is pótolhatatlan veszteség érte - fogalmazott közleményében a színház.

Kóti Árpád Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Színművészeti Főiskolát 1958-ban végezte el, osztálytársa volt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Madaras József, Margitai Ági. Első sikerét József Attila Hazám című versének elszavalásával még főiskolásként aratta a tanára, Básti Lajos és osztálytársai előtt. 1958-ban a Békés megyei Jókai Színházhoz szerződött. 1960 és 1963 között az egri Gárdonyi Géza Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is játszott. 1963-ban Lengyel György hívására a debreceni Csokonai Színházba szerződött, a rendező először G.B. Shaw Szent Johanna című darabjában instruálta. Az intézménynek több mint öt évtizede volt tagja, a várost és a társulatot a budapesti Nemzeti Színházért sem volt hajlandó elhagyni.

Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar

Kóti Árpád első komoly sikerét a Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar című színdarabban a magyar hősi halott katona megformálásával aratta. Elsősorban drámai karakterszerepek alakítója, a legszebben, legtermészetesebben beszélő magyar színészek egyike. Szerepei közül kiemelkedik Csehov Ványa bácsija, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik, Marin Drzic Dundo Maroje, valamint Tóth-Máthé Miklós Én, Károli Gáspár című darabjának címszerepe. Shakespeare Lear király-ában először Edmund, majd Gloster szerepe találta meg, 75 évesen eljátszotta a címszerepet is. Nagy sikert aratott Háy János Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is. Filmen is játszott, többek közt a Tűzoltó utca 25. és a Ponyvapotting című alkotásokban.

Elismerései

Művészetének elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1978), az érdemes művészi (1985) és a kiváló művészi címet (2001). 1990-ben Aase-díjjal tüntették ki, 2002-ben megkapta a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díját. Két alkalommal kapott Csokonai-díjat, 2005-ben pedig Debrecen Kultúrájáért díjjal ismerték el művészeti tevékenységét. 2014-ben Kossuth-díját átvéve így fogalmazott: "a színészet a legnehezebb pálya. Ugyanakkor játék, amelybe nem kell belehalni".