Elhunyt Koltai Tamás

Elhunyt Koltai Tamás
Vágólapra másolva!
Életének 73. évében váratlanul elhunyt szombaton Koltai Tamás színikritikus, színházesztéta, újságíró - tájékoztatott a család vasárnapra virradóra.
Vágólapra másolva!

"Sok kollégám írásait szeretem, sokkal értek egyet, de soha senkinek az írásairól nem gondoltam ennyire sokszor, szinte mindig, hogy pontosan azt mondja, amit én is gondolok. És mindig úgy olvastam őket, hogy titkon reménykedtem, ha sokat elolvasok közülük, pár évtized múlva talán majd én is tudok úgy írni - olyan okosan, gördülékenyen, jó hangnemben, érezhetően támadhatatlanul -, mint ő. Most még nem tudom elhinni, hogy ha el akarom érni ezt a célt, akkor már csak az archívumokat böngészhetem. Soha ne felejtsék el a neved, Koltai Tamás" - írta Kovács Bálint kritikus a Facebookján.

Életművét Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el

Koltai Tamás 1960-1965 között szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Hosszú pályafutása során a Színház című folyóirat munkatársa, majd főszerkesztője volt, a Magyar Televízió színházi és filmszerkesztőségét vezette, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Koltai Tamás életművét 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el Forrás: ATV

Az Élet és Irodalom, illetve a 168 óra című magazin kolumnistája, továbbá számos kötet szerzője is volt.

Életművét 1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el.

Vérbeli kritikus volt

Koltai vérbeli kritikus volt, írásaiban az adornói elvet követte, soha nem öncélúan kritizált.

A kritika eszköz volt a kezében, nem szolgált mást, mint a kritizált mű minél teljesebb kibontását.

Nemrég bedühödött rá egy fiatal magyar rendező, Radnai Márk, és ujjtöréssel fenyegette a kritikust.

Koltai Tamás megosztotta az üzenetet a saját Facebook-oldalán, és nyilvánosan reagált is Radnai üzenetére: "Kedves Márk, rólad csak ennyit: amilyen a stílus, olyan az ember. Egyébként a bemutató óta történtekről való véleményemet két napja leadtam az ÉS-nek, pénteken olvashatod."

Radnai azóta szintén a Facebookon már elnézést kért tőle.

Radnai Márk Closer című darabja az Átriumban futott, de a színház azt üzente, hogy bizonytalan ideig szünetelteti. "Radnai Márk rendező olyan stílusú üzentet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai és alapvető emberi normát megsért" - indokolták.