A Queen gitárosa visszatér Budapestre

Brian May, Queen
Brian May of the British rock band Queen performs during the Rock in Rio music festival on its opening day in Rio de Janeiro on September 19, 2015. The festival is on its 30th anniversary and will run for two weekends. (PHOTO: ISABELA CATĂO/BRAZIL PHOTO PRESS)
Vágólapra másolva!
Brian May 30 év után lép fel ismét Magyarországon: a Queen együttes egykori gitárosa Kerry Ellis brit énekesnővel közös dupla koncertet ad március 11-12-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vágólapra másolva!

A gitáros harminc évvel ezelőtt, 1986. július 27-én a Queennel a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként lépett fel a vasfüggöny mögött. A Népstadionban tartott koncertből készült a Live Magic című koncertfilm. A film magyarországi díszbemutatóját épp May mostani fellépéseinek helyszínén, a Kongresszusi Központban tartották 1986 decemberében, az eseményen a gitáros is személyesen részt vett.

Brian May 30 éve lépett föl a Népstadionban Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Isabela Catăo

"Megtiszteltetés számomra, hogy újra Kelet-Európában léphetek fel, ahol 1986 óta nagyon sokszor koncertezhettem, így

- mondta a One Voice turné kapcsán Brian May.

Gyertyafény mellett játszottak

A most 36 éves Kerry Ellis musicalkarrierje során játszott a My Fair Lady-ben, a Miss Saigonban, a Nyomorultakban, az Oliver!-ben és a Macskákban is. 2010-ben Brian May lett a producere az énekesnő Anthems című stúdióalbumának. A két előadó sikeres koncertsorozatot is csinált együtt Born Free Tour néven: ennek keretében

gyertyafény mellett adtaj akusztikus koncerteket, hogy így hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett állatfajok megmentésével foglalkozó alapítványra.

Ellis és May a koncertekből egy élő albumot is kiadott Acoustic by Candlelight címmel.

Kerry Ellis és Brian May Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Omar Marques

170 millió lemezt adtak el

Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury húsz évvel későbbi haláláig rendkívül aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte mintegy 170 millió albumot adott el. Az együttes utolsó, 1986-os turnéja keretében mintegy 80 ezer néző előtt lépett fel a Népstadionban.

A zenekar Freddie Mercuryvel tizenhárom stúdióalbumot adott ki. 1995-ben megjelent egy posztumusz korong is Made in Heaven címmel, 2008-ban pedig a Paul Rogersszel közösen rögzített The Cosmos Rocks.