Időgépet szeretne a nemzet fiatal tehetsége

Pál Szilveszter
Vágólapra másolva!
Zavarba jön, ha szembe dicsérik, és nem tartja magát strébernek a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj nyertese, Pál Szilveszter. 10 évesen már döntős volt egy országos művészeti versenyen, négy hangszeren tanult párhuzamosan zenélni, miközben az óbudai két tannyelvű általános iskolában - egyedi tanmenetben - természettudományokat és humán műveltséget hallgatott. Számtalan tanulmányi és művészeti verseny győztese, idei kedvence a Németországi háromhetes tanulmányút, melyet kiemelkedő teljesítményéért nyert az idei OKTV-n. Társával első lett a Goethe Intézet által szervezett Deutsch Olympiade-n – viszont az orvosi egyetemre készül – zenei sikerei ellenére. És nem szereti, ha dicsérik.
Vágólapra másolva!
Pál Szilveszter Forrás: www.palszilveszter.eoldal.hu

Nem sikerült

Mármint elkerülni a felsőfokú minőségi jelzőket a kifejezetten tehetséges nagykamasznál, viszont kiderült, hogy szeret sportolni, nyolcosztályos elitgimnáziumának futsal-csapatával nyertek már Bozsik-kupát is. Fanatikus vízrajongó, a csillaghegyi Római SE edzésein is rendszeresen részt vesz – amikor nem egyetemi előkészítőn van.

Minden mondatából sugárzik a tisztelet felnőtt segítői iránt,

bármelyik sikeréről is beszél, és sokat köszönhet a szerencsének is, ezt állítja. Amiért olyanok a szülei, amilyenek; az általuk biztosított hátteret emeli ki, ami nélkül nem menne ez a teljesítmény.

Forrás: www.palszilveszter.eoldal.hu

A szülők

már megszokták, hogy fiuk kettesével szedi a lépcsőket az élet minden területén; igyekeznek tartani vele a tempót - mondják, miközben arról mesélnek, hogyan

tűnt fel az óvodai beiratkozásnál a Váradi utcai előkészítős pedagógusnak,

hogy Szilveszter átlagon felüli hallással és zenei érzékkel rendelkezhet; jelezte is a szülőknek, hogy – hegedűtanár lévén – szívesen foglalkozna külön vele.

Játékos fejlesztőprogramokkal szerettette meg a hangszereket a kisfiúval,

Szilveszter az óvodából tudatosan a Krúdy Gyula általános iskolában végzett négy évfolyamot, majd a Veres Péter Gimnázium - és azon belül az Aelia Sabina AMI klasszikus gitár szakán folytatta, ahol Szücsi Balázs lett a mestere, választott hangszere pedig a klasszikus gitár.

A III. kerületi Zeneiskola 1968-ban alakult meg, a tanulói létszám 596, a tanári 31 fő volt, s azóta folyamatosan emelkedik. A központi épület jelenleg a Harrer Pál u. 7-ben, az általános iskola egyik szárnyában működik, emellett a kerület iskoláiban mint kihelyezett tagozatokon tanulhatnak a növendékek. A Zeneiskola 1990-ben vette fel az Aelia Sabina nevet. Aelia Sabina a római korban élt Aquincum területén, Titus Aelius Justus légiós parancsnok feleségeként gyakran és szívesen orgonált a lakosságnak.

Mindenki tudta: különleges gyerek

Ahogy teltek az évek a tanárok meggyőzték a különleges fiú szüleit arról, hogy Szilveszter – fiatal kora ellenére - alkalmas már művészeti versenyekre. Az első fellépésein állítólag viszont annyira izgult, hogy elfelejtette az egész darabot, amivel készült – ilyenkor a hangversenyek előadói sorrendjét addig variálták a tanárok, amíg eszébe nem jutott – az utolsó hangjegyig. A végén persze mindig eljátszotta amit kellett – egyre hangosabb sikerrel – egyelőre az iskola falai között.

10 (!) évesen indult először zeneiskolai országos gitárversenyen 2009-ben,

ahol a döntőig jutott – legfiatalabb versenyzőként. Ezt a nagyszabású szakmai kihívást háromévente rendezik, 2012-ben, Vácon ismét a döntőbe került. Ez fontos pillanat volt, Pál Szilveszter saját szavaival így emlékszik vissza az ott történtekre:

már csak az első helyezett neve volt hátra és az enyém eddig még nem hangzott el : vagy helyezetlen leszek vagy első. Óriási volt az örömöm, amikor kimondták, hogy első: Pál Szilveszter!"

Pál Szilveszter Forrás: www.palszilveszter.eoldal.hu

Nem gyereknek való ügyek

Édesapja szerint az akkor 13 éves Szilveszter személyisége azokban az időkben érdekes fejlődésen ment keresztül; az elismerés katalizálta a fiú motivációját és ezzel megsokszorozta a befogadóképességét az új tudásanyagra, zenei és tudományos téren egyaránt. 2012ben Szilveszter társadalmi leckéket is vett: akkor hallotta először egy idősebb riválisától, hogy „addig élvezze a sikert amíg lehet, gyorsan túl lesznek rajta" – apja szerint ez azt jelenti, hogy Szilveszternek inkább szerencséje volt – meg kisfiús sármja -, mint szakmailag védhető győzelme a konkurensek szerint.

Szó sincs kérem itt gyerekről

2013-ban Balatonfüreden újabb országos versenyt nyer,és ősszel az első nemzetközi siker is megvan, a Kárpát-medencei Nemzetközi Ifjúsági Gitárversenyen is

első hely, jóval idősebbek között.

A 2014ben Bécsben Forumgitarren különdíj, és kopog az ajtón az országos ismertség is; beválogatják az MTVA "Virtuózok" tehetségkutató műsorába, ahol az elődöntőig jut. 2015-ben ismét az Országos Zeneiskolai Gitárversenyre készül, amit meg is nyer, újabb első helyezésével bizonyítja, hogy nem véletlenek az addigi eredményei. Mondjuk ebben akkorra már nem is kételkedik senki.

Forrás: www.palszilveszter.eoldal.hu

A teljes interjú Pál Szilveszterrel

Mi a titka a szép eredményeknek?

szerencsés vagyok a felkészítő tanárommal, Szücsi Balázs gitárművésszel, hogy jó érzékkel nyúl a darabokhoz és vezet rá az interpretálásukra. Kell a szülői támogatás, a feltételek biztosítása. Nem árt némi szorgalom, sok-sok ráfordított idő, ami bizony lemondást is igényel a szabadidős programokról. De a szerencse faktor is jó ha mellettem áll néha. És persze a zenei érzék sem elhanyagolható. Azt gondolom, ha ezek közül valamelyik hiányzik, már nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellenének.

Az iskola pontosan hol van most a fontossági sorrendben?

de fontos még az iskola támogatása is. Jelenleg a nyolc évfolyamos, békásmegyeri Veres Péter gimnázium 11.évfolyamát végzem. Az iskola évek óta a tíz legjobb gimnázium között szerepel az országos rangsorban. Az erős tanulmányi követelmények mellett minden támogatást megkapok a zenei tanulmányaim gyakorlásához az iskola részéről. A tovább tanulást viszont - minden zenei siker ellenére-az orvosi egyetemen szeretném folytatni.

Mi minden szólt már Pál Szilveszter jóvoltából - közönség előtt?

fuvolázni, majd két-tanszakos növendékként hegedülni, zongorázni. Tagja vagyok a zeneiskola Héja Benedek által vezetett vonószenekarának is.

Zenei területen kívül milyen sikereket hozott 2016?

, plusz különdíjként 3 hetes ösztöndíjon vehettem részt Németországban. Valamint a Goethe Intézet által szervezett Deutsch Olympiade magyarországi versenyét megnyertük egy osztálytársammal, és így mi képviselhettük Magyarországot a berlini döntőben, ahol 62 ország 125 fiatalja versenyzett 2 héten át.

A sport hogyan fér bele egy ilyen feszes időbeosztásba?

A gimnázium futsal csapatával 2013-ban Telkiben,az MLSZ Bozsik-program országos tanévzáró rendezvényén sikerült győznünk. De örömmel megyek le úszni a csillaghegyi Római SE edzéseire is,ahol nagyon jó közösséget formál Gyepes Lajos bá' és Gyepes Ádám.

Nem kellene pihenni valamikor?

a válasz az volt : "időt" , hogy több mindenre jusson,amivel foglalkozni szeretnék. Közben viszont jó a sok élmény a gitárfellépések kapcsán: a Nemzet Színészeinek faültető ünnepségén, Bogácson - igazi magyaros vendéglátással -, vagy Makón, a Hotel Glórius karácsonyi saját koncertjén. Angliában, kinti nyelvtanulás során a helyi gimnáziumban koncert; a Táborhegyi Népház gitárestjén fellépés... Ez azért van olyan jó, mint a pihenés.