Perfetto című albumát mutatja be Budapesten Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti Performs In Bologna > at Unipol Arena on October 20, 2015 in Bologna, Italy.
BOLOGNA, ITALY - OCTOBER 20: Italian pop singer and author Eros Ramazzotti performs at Unipol Arena on October 20, 2015 in Bologna, Italy. (Photo by Roberto Serra - Iguana Press/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Eros Ramazzotti, olyan világslágerek, mint a Cose della vita, a Quanto amore sei, az Un'emozione per sempre vagy a Fuoco nel fuoco évtizedek óta töretlen sikerű előadója 2016. december 12-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A Magyarországra készülő énekes-dalszerző levélben válaszolt az Origo kérdéseire, sőt, üzent is magyar rajongóinak, akik rövidesen élőben hallhatják majd legújabb lemezének friss dalait. 
Vágólapra másolva!
Eros Ramazzotti a Perfetto turné torinói állomásán Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

A legújabb albumának az a címe, hogy Perfetto, azaz „tökéletes”. Miért ezt a címet választotta?

Mert ez egy gyakorta visszatérő kifejezés a világ számos nyelvén. Akár akkor, amikor befejezünk valamit, akár amikor jó hírt kapunk, előfordul, hogy felkiáltunk: „Tökéletes!” Továbbá van egy szép dal a lemezen, amelynek szintén ugyanez a címe. Ez a dal arról az érzésről szól, ami hatalmába kerít, amikor telibe talál a szerelem, és ezért nap mint nap tudunk örülni a legegyszerűbb dolgoknak is: mindennek a szépsége boldogsággal tölt el. Akkor is azt mondhatjuk: „Tökéletes!”

Mit jelent önnek a tökéletesség?

Tökéletesség nem létezik, viszont folyamatosan lehet törekedni a jobbra.

Dalszerzőként miből szokott táplálkozni? Vannak személyes élmények, pillanatok, emlékek, amelyek Ramazzotti-dalként élnek tovább?

Természetesen. Némelyik dalom önéletrajzi jellegű, más dalaimat testközelből látott történetek inspirálták, megint másokat a világ hírei, benyomásai, dolgai.

A legújabb albumán hogyan születtek a dalok?

Hosszú közös munkából a társszerzőmmel és produceremmel, Claudio Guidettivel, akivel nagyon régóta dolgozunk már együtt, illetve különböző más, nagyszerű olasz társszerzőkkel való együttműködésből. Milánóban készítettük a demót, és utána Los Angelesben vettük fel a lemezt.

Eros Ramazzotti tavalyi ausztriai koncertjén – az énekes Kelet-Európában is népszerű Forrás: APA-PictureDesk/HERBERT PFARRHOFER / APA / picturedesk.com/Herbert Pfarrhofer

Miben más ez az album, mint a korábbi tizenkettő, vagy akár csak az előző, a Noi?

Nagyon autentikus hangzása van, mert szinte az egész albumot számítógép segítsége nélkül, kizárólag kiváló hangszeres zenészekkel vettük fel.

Egy magyar beharangozóban azt írták, hogy már-már a country felé kacsingat az album stílusa. Erről mit gondol?

Csak egy ilyen dal van, az első single. A többi rock- és klasszikusabb pophangzású.

Legtöbb albumát olaszul és spanyolul is kiadják. Az újlatin nyelvrokonságon kívül van más oka is, hogy az anyanyelvén kívül spanyolul énekel?

Ez számomra természetesen és kényelmesen jön, és lehetővé teszi, hogy több millió embert érjek el szerte a világon.

Gondolkodott valaha azon, hogyan alakult volna a karrierje, ha angolul is énekelne?

Természetesen logikus lett volna, és talán még több sikert hozott volna, de mivel nem jött annyira természetesen, hogy meg legyek vele elégedve, tudatosan döntöttem úgy, hogy lemondok erről.

Lehet tudni, hogy – Olaszországon kívül – melyik országban a legnépszerűbb, hol van a legnagyobb rajongótábora?

Azt hiszem, Németországban, Spanyolországban és Dél-Amerikában... de Közép-Európába és a keleti országokba is van szerencsém gyakran visszatérni és ott fellépni.

Ön híres arról, hogy világsztárokkal szokott duettezni. Esetleg készülőben van újabb hasonló produkció?

Pillanatnyilag nem, mert a közelmúltban nagyon sokan csináltak ilyet, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Eros Ramazzotti nem szeretne angolul énekelni Forrás: Getty Images/2015 Roberto Serra - Iguana Press/Roberto Serra - Iguana Press

1981-ben egy tehetségkutató versenynek köszönhetően kapta az első lemezszerződését. Mit gondol a mai tehetségkutató műsorokról?

Az a bizonyos műsor annak idején nem kimondottan olyan tehetségkutató volt, mint a maiak: egy olyan rangos zenei versenyről volt szó, amit a tévé csak közvetített. Ma már másképp mennek a dolgok, mások a mechanizmusok, de ha manapság a tehetségkutatók adnak lehetőséget a felbukkanásra, helyes, hogy aki úgy érzi, választhatja ezt az utat.

Mivel készül az idei budapesti koncertjére? Lesznek újdonságok, meglepetések a legutóbbi, 2013-as koncertjéhez képest?

és abban a reményben tanultuk be, hogy a közönség minden szempontból meg lesz elégedve. Reméljük, úgy érzik majd, hogy megérte megvenni jegyet, és egy kellemes estét töltöttek el, tele zenével. Bízom abban, hogy Budapesten is mindenkinek ugyanannyira fog tetszeni a koncert, mint más állomásokon a turné előző 16 hónapja alatt.

Szeretne üzenni valamit a magyar rajongóknak?

Várlak titeket Budapesten! Nagyon szép emlékeim vannak a három évvel ezelőtti, ottani koncertemről. Köszönöm a szeretetet, amivel fogadtatok!