A Harry Potterben John Williams az igazi hős

Justin Freer
Vágólapra másolva!
Január 21-én a Papp László Budapest Sportarénában tartja a Harry Potter és a bölcsek köve filmzenei koncertjét a Magyar Virtuózok Zenekar. Az előadás egy olyan turné része, ahol a karmester utazik, és mindenhol helyi zenekarokkal lép fel. A szervező CineConcerts producerével és az előadás karmesterével, Justin Freerrel beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Hogyan került bele ebbe a projektbe?

Már közel négy éve, hogy a Cineconcertsszel egymásra találtunk. Én mindig szerettem a Harry Potter-könyveket és -filmeket. Már 20 éve is, amikor az első rész megjelent. Nagyra tartom J.K. Rowlingot, meg persze a filmekhez zenét szerző John Williamset is. Ő egy igazi hős mindannyiunk számára a szakmában.

De ami a lényeg, amióta csak a Cineconcertsszel dolgozom, szemezek a Harry Potter-filmzenékkel. Több mint két éve már, hogy sikerült leülnünk tárgyalni a Warner Brothersszel és Rowling képviselőivel. Azóta sok mindent történt, rengeteget dolgoztunk, de most itt vagyunk, és nekiállhatunk a turnénak. Fantasztikus, hogy eljutottunk idáig.

John Williams zenéit nálunk is sokan szeretik.

Ő a legnagyobbak egyike. Igazi zseni, aki mindig a legjobbját nyújtja. Rengeteget adott a világnak, és rengeteget tanított nekünk a zenéről és a filmekről.

A nagy példakép: John Williams Forrás: FilmMagic/2016 Jason LaVeris/Jason Laveris

John Williams

John Williams egyike a világ legsikeresebb és legaktívabb filmzeneszerzőinek. Olyan filmekhez írt zenét, mint a Cápa, a Csillagok háborúja sorozat, az Indiana Jones filmek, vagy éppen a Harry Potter epizódjai.

Szerencsések vagyunk, hogy egy bolygón élhetünk vele.

Mik a kedvenc filmzenéi?

A Harry Potter és a bölcsek köve zenéje ott van közöttük. Ezért is nagy dolog, hogy részt vehetek a projektben. Amúgy a filmet is imádom, Chris Columbus nagyszerű munkát végzett. De imádom a Ben Hur zenéjét is,

amit ugye Rózsa Miklós szerzett,

meg a Szigetek az áramlatban című Hemingway-feldolgozásét, amit Jerry Goldsmith írt. Őt is nagyra tartom. Ő szerezte a Majmok bolygója, a Kínai negyed vagy az Emlékmás zenéjét is.

Justin Freer Forrás: Origo

És melyik a kedvenc Harry Potter-könyve?

Az Azkabani fogoly. Nagyon jó volt olvasni. A film egy kicsit sötétebb hangulatúra sikerült, mint a könyv, de végül is nincs vele baj.

Mi lesz a turné után?

Sorra következik majd az összes Harry Potter-epizód zenéje.

Szóval ez még csak a kezdet.

Sok neves zenekarral dolgozott együtt, többek között a New York-i Filharmonikusokkal vagy a Chicagói Szimfonikusokkal. Melyik volt a legnagyobb élmény?

Ezeket a zenekarokat nem lehet rangsorolni. Nincs köztük olyan, hogy legjobb. Szóval nem próbálnék egyet sem kiemelni közülük. De tény, hogy nagyon különbözőek, és rendkívül izgalmas együttdolgozni velük, és látni, hogy miben egyediek.

A koncertről

A magyar közönség első alkalommal vehet részt olyan szimfonikus koncerten, ahol a zenekar élőben kíséri a film vetítését

A szimfonikus zenekar élő háttérzenét biztosít a teljes film vetítése alatt. A közönség előtt nagy felbontású, 12 méter átmérőjű vásznon kel újra életre a film, miközben a zenekar John Williams zeneműveit játssza.

A koncertkörút 2016 júniusában indult el.

A CineConcerts szerte a világban milliós látogatottságú zenei eseményeket szervez. A legújabb élő filmkoncertek között szerepel a Gladiátor, A Keresztapa, Az élet csodaszép, DreamWorks animációs filmek koncert keretében, Star Trek: Az utolsó út koncertturné az 50. évforduló alkalmából és az Álom luxuskivitelben.