Népszerű klasszikusok karácsonyra a Müpában, a Concerto Budapesttől

Vágólapra másolva!
A Concerto Budapest a legnépszerűbb klasszikusokból gyűjtött össze egy csokorra valót az ünnepi alkalomra.
Vágólapra másolva!

Igazi komolyzenei slágerekkel ünnepli a karácsonyt a Concerto Budapest. A koncert Rahmanyinov két művével indít: a Vocalise a szerző op. 34-es dalsorozatának utolsó darabjaként született, énekhangra, zongorakísérettel. Az Antonyina Nyezsdanova szopránénekesnőnek ajánlott mű érdekessége, hogy

az énekszólamnak nincs szövege:

az előadó egy tetszés szerinti magánhangzón énekelheti végig. A műből számtalan átdolgozás született, többek között a koncerten is hallható zenekari verzió.

II. zongoraversenye, a zeneszerző világsikerének megalapozója pedig egy

abszolút zenetörténeti sláger,

amelyet filmek sokaságában használtak fel.

A mű azonban igen nehéz időszakban íródott: Rahmanyinov évekig tartó, az I. szimfónia bukása miatt támadt alkotói válságának és idegösszeomlásának leküzdését jelzi az életműben. A krízisből való kilábalásban nyújtott segítségéért a szerző annyira hálás volt az orvosának, Nyikolaj Dahlnak, hogy neki dedikálta a zongoraversenyt.

Anna Vinnitskaya Forrás: Gela Megrelidze

A versenymű szólistája, Anna Vinnitskaya, a 2007-es brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny győztese lesz, aki

a harmincas generáció egyik legígéretesebb orosz zongoraművészének számít.

Az igazi karácsonyi hangulatot Csajkovszkij E. T. A. Hoffmann meséje nyomán komponált balettje, A diótörő hozza majd meg. Az ünnep estéjén és éjszakáján játszódó mű

a keletkezése óta a közönség kedvence,

nem véletlenül idézik fel újra minden évben - ezúttal szvitváltozatban. A diótörő-t a szerző imádott Szása húgának halála és a közös, boldog karácsonyok emléke egyszerre inspirálta. Így a mű a testvéri szeretet zenei emlékműve is, és egyben a komponista legutolsó színpadi darabja.

A műsor zárószáma pedig nem karácsonyi zene, inkább karácsonyi ajándék lesz: Brahmstól a rendkívül népszerű Magyar táncok hangoznak majd el.