Jordán Tamás önéletrajzi könyvet írt

Jordán Tamás Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Vágólapra másolva!
Hátrametszés címmel jelent meg Jordán Tamás önéletrajzi könyve, amelyben az eddig szőnyeg alá söpört történeteit idézi fel.
Vágólapra másolva!

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élettörténete 336 oldalas, sok fotóval illusztrált könyvben olvasható.

Jordán Tamás elmondta, hogy az Alexandra Kiadó tulajdonosa, Matyi Dezső kérte fel a kötet megírására. Nem készült könyvet írni, de hosszú töprengés után úgy döntött, hogy ő maga írja meg életét, mert egyes szám harmadik személyben leírva bizonyos dolgok nem tűnnének érvényesnek, ő pedig személyes, szubjektív akart lenni.

Ezeket a darabokat vizsgálgatva haladok időben a gyerekkortól egészen máig" - mondta. Hozzátette, hogy a könyv leírja azt is, hogy "egy befelé forduló, zárkózott, elfogódott kisfiúból hogyan lett a mai Jordán Tamás".

Végighaladt életének minden nagy szakaszán: a gyerekkor, az Egyetemi Színpad, a 25. Színház, Kaposvár, a Merlin, a Nemzeti Színház, Szombathely. "Mindegyiknél elidőzök egy keveset, írok nagyon tréfás dolgokat is" - mondta hangsúlyozva, hogy a könyvben sok humor van.

Jordán Tamás Fotó: Polyak Attila - Origo

"Arra figyeltem írás közben is, hogy az egyes állomásaimnak, az ott lévő találkozásoknak mit köszönhetek, mert mindegyik jelentős volt. Ez egy fejlődés, amely eljuttatott oda, ahol most tartok." - összegezte a kötet megközelítését Jordán Tamás.

Arról is beszélt, hogy kíváncsian várja a visszajelzéseket, hiszen

annyira szabálytalan ez a könyv, mint amilyen szabálytalan a címe.

A hátrametszés geodéziai műszó, egy geodéziai műveletnek a neve, a könyv pedig ennek magyarázatával kezdődik. "Ha egy ismeretlen pontnak a koordinátáját akarom megállapítani, akkor látnom kell három, már ismert koordinátájú pontot. A földmérő mérnök kimegy, a teodolittal beméri ezeket a szögeket, és abból kiszámolja annak az ismeretlen pontnak a koordinátáját. Az életben is így van:

- mondta.

Jordán Tamás egész nyáron írta a könyvet, és azt mondja, az írás olyan könnyen ment, "mintha valaki diktálta volna a szöveget", pedig ez ismeretlen terep volt számára. A kiadó hivatalos szerkesztője mellett felkérte a szerkesztői munkára Sebő Ferenc énekes-dalszerzőt, akivel sokat konzultált, hiszen barátságuk, együttműködésük több mint harmincéves, ezért az emlékezésben is segítségére lehetett.