Zavarba ejtő és helytelen: így olvas Donald Trump

Donald Trump Buchpräsentation in New York Buch Geisler Fotopress Geisler-Fotopress Kultur Launch MODERATOR Politik Prominenz Präsidentschaftskandidat der Republikaner Unternhemer Various ACE BOOK work piece of work culture Arts_Culture_and_Entertainment
Donald Trump bei einer Pressekonferenz zur Präsentation seines Buches 'Crippled America - How to Make America Great Again' im Trump Tower. New York, 03.11.2015/picture alliance
Vágólapra másolva!
A republikánus elnökjelölt Twitter-bejegyzései mind egy sémára épülnek. Mi lenne, ha a politikus nem mindig csak a kollégáinak szólna be így?
Vágólapra másolva!

Ha egyszer az ember felfedezte bennük a mintát, onnantól lehetetlen nem észrevenni a republikánus amerikai elnökjelölt, Donald Trump Twitter-bejegyzéseinek hasonlatosságát.

Egy igazi rajongó Donald Trump saját könyvével Forrás: Picture-Alliance/AFP

Ahogy azt a washingtoni Talking Points Memo (TPM) szerzőjének „versmérték-elemzéséből” is kiderül, Trump szinte minden tweetje két darab rövid kijelentő mondatból – jellemzően két deklarációból –, majd egy még rövidebb, gúnyos csattanóból áll. Néhány példa a politikus online életművéből:

  • „Ted Cruznak nincs meg a megfelelő »tempramentuma«, hogy elnök legyen. Nézzék csak, hogy bepánikolt, amikor kirúgta a kommunikációs igazgatóját. HELYTELEN!”
  • „Jó esélyem van nyerni kedden Texasban. Cruz piszok alak, senki nem támogatja a Szenátusból, és akármit is mondanak, semmit nem intéz el. Lúzer!”
  • „Mindenki röhög, hogy Jeb Bush százmilliót költött, mégis a falka végén van. Szánalmas alak!”
  • „A pehelysúlyú Marco Rubio szenátor nagyon gyengén szerepel Floridában. Az emberek ki nem állhatják ezért – rossz munkamorál!”
  • „Bizonyosodjatok meg róla, hogy a Trump-sorba álltok, és nem vezetnek félre Cruz emberei. Ők mind rosszak! ÓVATOSAN.”
  • „A pehelysúlyú Marco Rubio keményen dolgozott tegnap éjjel. Csak az a baj, hogy ő beszari, és aki egyszer beszari volt, mindig beszari marad. Mr. Összeomlás.”

A különféle hírességeken és közéleti személyiségeken mindig szívesen poénkodó humorlap, a Buzzfeed is felfigyelt a TPM elemzésére, de ők még tovább gondolták a Trump fentihez hasonló tweetjeiben rejlő lehetőségeket.

Trump, a könyvek barátja Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Eljátszottak a gondolattal, hogy ezzel a szerintük egyébként nagyon hatásos beszédmóddal milyen irodalomkritikus válna a demokraták réméből. Nagyjából ilyen:

Hamlet Forrás: Origo / Buzzfeed
Ödipusz király Forrás: Origo / Buzzfeed
Ulysses Forrás: Origo / Buzzfeed
Moby Dick Forrás: Origo / Buzzfeed
A Gyűrűk Ura Forrás: Origo / Buzzfeed
Az átváltozás Forrás: Origo / Buzzfeed
Büszkeség és balítélet Forrás: Origo / Buzzfeed