Tényleg több híresség halt meg idén, mint máskor?

The non-religious funeral of Umberto Eco ITALY LITERATURE FUNERAL ECO The non-religious funeral nurphoto Umberto Eco SQUARE FORMAT
Photo: Federico Ferramola Nur Photo February 23-02-2016 Milano News: the non-religious funeral of renowned and academic Umberto Eco at Sforza Castle in Milan, on February 23, 2016. In the pictures: (Photo by Federico Ferramola/NurPhoto) (Photo by Federico Ferramola/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az embernek olyan érzése van, mintha 2016 a halál éve lenne: szinte minden hétre jut egy halálhír. De nem csak az érzéseink csalnak meg: tényleg igaz, hogy idén több híresség halt meg, mint korábban. De miért?
Vágólapra másolva!

Prince, Alan Rickman, Kertész Imre, Umberto Eco, David Bowie, Harper Lee, Zsigmond Vilmos és Psota Irén mellett az elmúlt négy hónapban adtunk hírt az Eagles, a Jefferson Airplane, az Earth, Wind&Fire és az Emerson, Lake and Palmer együttesek egy-egy alapító tagja, Kőrösi Zoltán, Kamondi Zoltán, Pat Conroy, Nikolas Harnoncourt, Howard Marks drogbáró, Arnold Wesker, Sipőcz Ernő, Keres Emil, Ettore Scola, Jacques Rivette, Pozsgay Imre és Pierre Boulez halálhíréről is. És még az áprilisnak sincs vége.

Umbert Eco temetése 2016. február 23-án, Milánóban Forrás: NurPhoto/Federico Ferramola/NurPhoto/Federico Ferramola

A rengeteg halálozás miatt a BBC nekrológszerzője is utánajárt annak, vajon miért nincs olyan hét ebben az évben, amikor nem kell senkit gyászolnunk. Megállapította: tényleg

hihetetlen ütemben növekszik a BBC-n közreadott halálhírek száma,

mert míg 2012 első három hónapjában csupán 5 nekrológot kellett közölni, addig – folyamatos emelkedés után – idénre ez a szám csaknem az ötszörösére, 24-re nőtt.

Ugyanezt igazolja a BBC fotómappájának tartalma is, ahová az elhunytakról töltenek fel fotókat: tavalyelőtt, egész évben 38, tavaly csak 30 fénykép került ide, idén pedig már most 78 fekete keretes kép található itt.

A BBC-n megjelent halálhírek számának alakulása Forrás: BBC

De miért van ez így?

Többen vagyunk

Egyrészt azért, mert a hatvanas években sztárokká lett alkotók mostanra már elérték a hetvenéves kort, amikor már természetes halállal is elhunyhat bárki. Másrészt átalakult a híresség fogalma is: eleinte – tévé híján – csak az számított igazán sztárnak, aki mozifilmekben játszott, később pedig csak az, aki szerepelt a tévében. Később ez a kör jelentősen tágult.

Prince-emlékest Minneapolisban Forrás: AFP/Scott Olson

Számít az is, hogy egész egyszerűen több ember él a Földön: a mostanában elhunyt sztárok közül sokan az úgynevezett „baby boom generációhoz” tartoztak, azaz a háború utáni években születtek, amikor jelentősen megugrott a születések száma.

Több emberből pedig több híresség kerül ki, és ez a korosztály mostanra a hetedik ikszbe lépett,

vagy közelíti ezt az életkort, miközben a statisztikák szerint a halálozások számában ugrás figyelhető meg 65 és 69 éves kor között. Prince, Alan Rickman és David Bowie is e generáció tagja volt.

Több a híresség

Az is közrejátszik a sok halálhírben, hogy az elmúlt években, részben a közösségi média térnyerése miatt, sokkal több alkotó sorsáról szerzünk tudomást. A BBC megemlíti, hogy Prince halála előtt pár órával hunyt el egy Chyna nevű korábbi pankrátor és pornósztár: még a halálhír megerősítése előtt 400 ezer tweet született a témáról, olyan országokban is, mint Peru vagy Nigéria.

David Bowie bejrúti rajongói gyertyát gyújtanak az énekes emlékére Forrás: AFP/Patrick Baz

És egyszerűbb tudomást szerezni is arról, ha valaki meghal. Az Origo is beszámolt az elmúlt hónapokban a fent nevezetteken kívül például Nat King Cole lánya, Eric Clapton menedzsere, a Nobel-díj odaítéléséről döntő bizottság legidősebb tagja, Céline Dion férje, Frank Sinatra fia vagy Liza Minelli exférje halálhíréről.

És ez így megy tovább

A fenti okokból pedig sajnos egyenesen következik, hogy a következő hónapokban és években folytatódni, esetleg erősödni fog ez a tendencia. Hiszen a mostani hetvenesek tíz év múlva túl lesznek a nyolcvanon – és akkor még nem beszéltünk azokról, akik nem természetes úton távoznak közülünk.

Kertész Imre sírja a temetésen a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Fotó: M.Schmidt János – Origo

Mindenesetre kissé morbid kiegészítésként a BBC hozzáteszi: a Deathlist.net nevű oldal azt listázza, az adott évben mely hírességek halála „várható”. És míg a bizarr oldal tippjei közül az elmúlt években csak egy-kettő vált valóra, addig idén ez a szám máris ötre rúg.