A gregorián ének és a kemény rock Budapesten találkozik

Február 5-én Budapesten lép fel a Gregorian.
Vágólapra másolva!
2017. február 5-én Budapestre érkezik a Gregorian nevű formáció, a Final Chapter Tour 2017 keretében a Kongresszusi Központban adnak koncertet.
Vágólapra másolva!

A Gregorian két stílus véletlen találkozásának köszönhetően jött létre. Frank Peterson, az Escorial Royal Monastery kolostor látogatása során a középkori folyósokon sétált, és eközben rockzenét hallgatott a walkmanjén. Így a szerzetesi kórus zenéje keveredett azzal a zenével, amely az ő fejhallgatójában szólt, ez pedig egy különleges kísérletre inspirálta a zenészt.

A gregorián dallamokat rockzenével ötvözte,

így született 1990-ben a világhírű Enigma. Az első Enigma-album több mint 16 millió példányban kelt el, a következő években pedig egyre nagyobb nemzetközi sikert aratott a projekt.

Február 5-én Budapesten lép fel a Gregorian. Forrás: Bánki Zsolt

Az F. Gregorian művésznéven tevékenykedő Frank Peterson viszont 1999-ben egy újabb vállalkozásba fogott, Gregorian néven. Az azóta is töretlen sikerű formációban 12 fős gregorián kórus énekel különféle műfajú dalokat: Frank Peterson időről időre visszavonul a stúdiójába, hogy a következő Gregorian kiadásokhoz megkeresse a legmegfelelőbb dallamvilágot.

A klasszikus zenétől a rockzenéig változatos dalokat dolgoznak fel, amelyek illenek a gregorián stílushoz, és igyekeznek az egyre szélesebb közönség ízlését kiszolgálni. Koncertjeiken Coldplay-, Depeche Mode-, Pink Floyd- vagy akár Metallica-dalok és a gregorián zene fúzióját élvezheti a hallgatóság. A tradicionális kántálás és egyéb gregoriánus stílusjegyek mellett látványos speciális effektek is fűszerezik a fellépéseket.

A turné budapesti állomásán nyolc klasszikusan képzett gregorián énekes egy női énekessel valamint egy rockzenekarral kiegészülve ad koncertet.

Az énekesek bársony szerzetesi köntösben lépnek színpadra, miközben köd, szél, tükrök, pirotechnikai elemek, látványos kivetítések és egyedi fényjátékok fokozzák majd a vizuális élményt.

A zenészek videóüzenetet is küldtek a magyar közönségnek: