Meghalt Michael Bond, Paddington mackó megalkotója

Michael Bond
Michael Bond 2014-ben, a Paddington filmpremierjén
Vágólapra másolva!
Meghalt Michael Bond, Paddington mackó kitalálója - közölte a brit író kiadója, a HarperCollins. A 91 éves szerző a kiadó szerint kedden halt meg otthonában, rövid betegség után.
Vágólapra másolva!
Michael Bond 2014-ben, a Paddington filmpremierjén Forrás: AFP/Justin Tallis

A világhírű karakter az 1958-ban megjelent, A medve, akit Paddingtonnak hívnak című történetben bukkant fel először. A főszereplő nevét arról a londoni vasútállomásról kapta, ahol megtalálta őt a Brown házaspár. Az apró, bozontos medve ide érkezett meg "Peru legmélyebb, legsötétebb vidékéről". A hatalmas karimájú kalapot viselő mackó nyakában egy tábla lógott, rajta a következő felirattal:


A narancslekvár-imádó Paddington kalandjait több generációnyi gyerek élvezhette mintegy 20 könyvben. Több mint 35 millió kötetet adtak el történeteiből, amelyeket 40 nyelvre fordítottak le, köztük latinra is. A legutóbbi kötet Paddington's Finest Hour címmel idén áprilisban jelent meg angol nyelven.

A Paddington című film 2014-ben került a mozikba, folytatását idén mutatják be.

Michael Bond "egyike volt a legnagyszerűbb gyermekkönyvíróknak",

aki "korunk egyik legnagyobb irodalmi örökségét hagyta hátra"

- mondta Charlie Redmayne, a HarperCollins vezérigazgatója. Ann-Janine Murtagh, a kiadó vezetője elmondta: Paddington "gyerekként az én szívemet is megérintette, és tovább fog élni a jövő generációinak szívében is".

Paddington mackó Forrás: StudioCanal

Michael Bond Paddington karakterét arról a plüssmackóról mintázta, amelyet feleségének vásárolt karácsonyra 1956-ban. Az író naponta megfordult a Paddington vasútállomáson: innen eredt a névválasztás. Manapság is rengeteg Paddington mackót értékesítenek Nagy-Britannia játék- és szuvenírboltjaiban, sőt:

az ikonikussá vált képzeletbeli medvének szobrot is emeltek a Paddington-állomáson.


"Van valami a mackókban, ami megkülönbözteti őket más játékoktól - nyilatkozta 2008-ban Michael Bond, amikor arról kérdezték, mi lehet a karakter iránti rajongás titka. - A medvéknek megvan az a tulajdonságuk, hogy a gyerekek úgy érzik, elmondhatják nekik a titkaikat, a mackók pedig megőrzik azokat."

Operatőrből egy ikonikus figura megteremtője

Michael Bond 1926-ban Newburyben született, karrierjét a BBC-nél kezdte operatőrként. Írni 1945-ben kezdett el, amikor Kairóban állomásozott a hadsereggel. 1965-ben adta fel állását a BBC-nél, és vált főállású íróvá. Számos kitüntetése mellett jelentős elismerés, hogy az idő múlásáról szóló, 90. születésnapja után írt elmélkedését 2016-ban - az akkor szintén 90 éves - David Attenborough felolvasta II. Erzsébet angol királynő 90. születésnapi köszöntésén.

Az írónak két gyereke és négy unokája van - haláláig Londonban élt, nem messze a Paddington-állomástól.