Magyar lemez a legfontosabb világzenei toplistán

Vágólapra másolva!
A legfontosabb világzenei toplistára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.
Vágólapra másolva!

A listát 24 ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónapban a www.wmce.de honlapon.

A zenész anyagát a 17. helyre rangsorolták a júliusi listán,

amelyet a finn Maria Kalaniemi és a svéd Eero Grundström duójának Svalan című albuma vezet.

Cserepes Károly albuma képzeletbeli sétára hívja a hallgatót a feketetói vásárba. A lemezen az előadó tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környezetbe: népzenei gyűjtések felvételei változtatás nélkül, eredetiben kerültek fel a lemezre új zenei szövetet alkotva.

Blacklake (Negreni, Feketetó) kis falu Romániában, ahol a 19. század óta országos vásárt rendeznek minden ősszel. A soknemzetiségű Romániában, ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász, ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt. A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták, az etnikumok zenéje között igazi áthallás volt. Vásár még van, de napjainkra a zenészek elmaradtak, Cserepes Károly viszont képzeletbeli sétára invitálja a hallgatót a régi feketetói vásárba.

Egyik célom, hogy ezek az eredeti folklórkincsek, amelyekre egyébként csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy másik, szélesebb közönséghez" - írta lemezéről Cserepes.

A teljes lemezt itt lehet meghallgatni: