A világ legrégibb fotógyűjteménye már online böngészhető

Marilyn Monroe
Vágólapra másolva!
Több mint negyed millió fényképet lehet online böngészni az amerikai múzeum jóvoltából. Van itt Marilyn Monre, Gábor Zsazsa és szinte bárki, aki az ember eszébe jut. De azt is érdemes tudni, ki volt az a George Eastman. 
Vágólapra másolva!

A George Eastman Múzeum a világ legrégibb fotó- és filmgyűjteményét tárolja. George Eastman egyébként nem más, mint a híres Kodak cég alapítója. (Bár az indulásnál még Eastman Kodak volt a cég neve.)

Az ő egykori, rochesteri házában rendezték be a fotó és filmgyűjteményt. Ugyanis halála után rochesteri tulajdonait a helyi egyetem kezelte. Egy ideig az egyetem vezetői laktak a házában, aztán a második világháború után létrehoztak egy alapítványt, amit azzal bíztak meg, hogy gyűjtse és gondozza a film- és fotótörténeti alkotásokat. Így lett mára az Eastman Múzeumé

a világ legjelentősebb gyűjteménye a fotográfia és film vilábában.

Marilyn Monroe 1952 körül Forrás: George Eastman Museum / Nickolas Muray

A múzeum legújabb dobása, hogy online módon böngészhetővé tette gyűjteményének egy részét,

körülbelül 250 ezer fotót.

Egy finom kereső áll az érdeklődők rendelkezésére. Nagyon nehéz lenne pár mondatba besűríteni, hogy ki mindenkit lehet megtalálni néhány kattintás után, mi a magyarokkal kezdtük a keresést. Így könnyen találtunk - igaz, hogy nem sok - képet a nemrég meghalt Gábor Zsazsáról. De akadt néhány fotó Lugosi vagy Bartók Béláról is. Aztán kicsit tágítva a keresési feltételeket bukkantunk Marilyn Monroe-ra vagy akár Igor Sztravinszkijre.

Lugosi Béla Forrás: George Eastman Museum / Nickolas Muray

A felhasználási feltételek még talán nem a legegyszerűbbek. A gyűjtemény és a feltételezhető érdeklődési hullám mérete ellenére a múzeum egyetlen munkatárs, egy bizonyos Lauren Lean email-címét és telefonszámát adta meg az általánosan érdeklődőknek. Ő a digitális gyűjtemény koordinátora, és

őt lehet kérdezni a fotók felhasználási feltételeiről, vagy kérni a felvételek nagy felbontású verzióját.

A sajtó részéről érkező igényeket egyébként egy másik hölgy kezeli. Nehéz elképzelni, hogy lesz idejük akár kávézni is, és ebben mi sem segítettük őket a kérdéseinkkel.

Gábor Zsazsa 1950 körül Forrás: George Eastman Museum / Nickolas Muray