Felállva ünnepelték a Nemzeti Színházat Szentpétervárott

Vágólapra másolva!
A Krokodilus című előadás telt ház előtt vendégszerepelt Szentpétervárott, az Alekszandrinszkij Színház nagyszínpadán. Dosztojevszkij befejezetlen novelláját a szentpétervári színház vezetője, Valerij Fokin alkalmazta színpadra a Nemzeti Színház 2016/17-es évadában. A társulat november 18-án és 19-én lépett színpadra a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.
Vágólapra másolva!

A budapesti Nemzeti Színház és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház együttműködésének sikeréről film is készült.

A megvalósult párhuzamos rendezésről, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés és A krokodilus című előadások megvalósulásáról - Budapesten és Szentpétervárott – orosz és magyar nyelvű, a közönség és a színházszakma számára egyaránt különleges dokumentumfilm készült.

A Raszkolnyikov találkozása a krokodillal című filmet a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon mutatták be, ahol Mispál Attila rendező és Jantyik Csaba producer is jelen volt a premieren.

A krokodilus című előadás teltház előtt vendégszerepelt Szentpétervárott, az Alekszandrinszkij Színház nagyszínpadán. Forrás: Eöri Szabó Zsolt/Eöri Szabó Zsolt

A szentpétervári Alexandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház már meglévő, nagyon sikeres kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett. Az intézmények művészeti igazgatói arra az elhatározásra jutottak, hogy

csaknem egy időben, hasonló hosszúságú próbaidőszakkal rendezést vállaltak egymás társulatában a következő évben.

És hogy a párhuzam művészileg is erős legyen, mindketten egy-egy Dosztojevszkij-prózát állítottak színpadra. Valerij Fokin egy fiatalkori, alig ismert, „fantasztikus", befejezetlen novellát, A krokodilus-t, Vidnyánszky Attila pedig a leghíresebbet, legprovokatívabbat, és ma is talán leginspiratívabbat: a Bűn és bűnhődés című nagyregényt.

Vidnyánszky Attila előadását 5 Arany Maszk-díjra jelölték Moszkvában. A legjobb előadás és a legjobb rendező díja mellett három színészét is jelölték. A díjátadás tavasszal lesz.

Vidnyánszky Attila, igazgató, Nemzeti Színház Fotó: Talán Csaba

A dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten,

megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés „eredeti" helyszíneit is, melyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója.